Vestea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) la nivel național a venit într-un context în care dezvoltatorul Gran Via, unul dintre cei mai importanți jucători de pe piață specializat în reconversia fostelor loturi industriale în proiecte rezidențiale, avea deja în derulare lucrări pentru aproape 500 de apartamente, atât în București, cât și Constanța. Activitatea continuă pe șantiere, luându-se însă numeroase măsuri de siguranță, inclusiv la nivelul constructorilor. Aflăm care sunt acestea, dar și la ce ne putem aștepta în următoarea perioadă de la Antoanela Comșa, Directorul General al Gran Via România.
„Pe șantiere se lucrează, cu implementarea unor măsuri de siguranță – constructorii au decalat programul angajaților și îi transportă cu propriile microbuze, de asemenea, au fost implementate măsuri igienico-sanitare”, ne-a declarat Antoanela Comșa.
Directorul General al Gran Via România spune că este prematur să discutăm la ora actuală despre posibilitatea apariției unor întârzieri în termenele de livrare cât timp nu știm pe ce durată se va extinde situația apărută pe fondul răspândirii COVID-19. Mai mult, aceasta dă asigurări că au fost luate deja unele hotărâri pentru a evita eventualele probleme ce pot apărea în livrarea materialelor necesare finalizării lucrărilor pe cele două șantiere.
„Pentru a pre-întâmpina problemele legate de livrarea finisajelor, care veneau în special din Italia, ne-am schimbat furnizorii. Vom achiziționa ușile de la Porta Doors, care are o fabrică la Timișoara, unele materiale vin de la Roca, iar altele din Bulgaria”, ne-a explicat Comșa.
La toate acestea, s-au adăugat și măsuri luate pentru protejarea angajaților, dar și a clienților dezvoltatorului.
„Angajații lucrează de acasă, iar începând de joi, 19 martie, am suspendat activitatea cu publicul a biroului de vânzări și am încetinit semnările la notar de la 13/15 la cel mult 5-6. Ne dorim să minimizăm posibilele riscuri”, a spus Directorul General al Gran Via România.
Dezvoltatorul, parte a unui grup spaniol cu 15 ani de activitate pe piața românescă, are la vânzare la ora actuală atât apartamente finalizate, în proiectul Aviației Apartments din sectorul 1 al Capitalei, cât și apartamente aflate în curs de finalizare. Este vorba despre 300 de unități în ultima fază a proiectului Timișoara 58, construit pe terenul fostei fabrici Frigocom, și de alte 192 de unități în Gran Via Marina, primul ansamblu demarat de dezvoltator în afara Capitalei, situat în apropiere de mall-ul Vivo! din Constanța. În condițiile actuale, cererea rămâne lichidă, în opinia Antoanelei Comșa.

„Luând în calcul solicitările de vizionări și semnările de contracte primite în ultimele două săptămâni, considerăm că cererea rămâne lichidă, cu atât mai mult cu cât vorbim de unități unde se pot muta pe termen scurt și mediu”, ne-a spus ea.

„Nevoia oamenilor pentru noi unități de locuire este reală, rămâne de văzut pe un termen de 3-6 luni în ce măsură va fi afectată solvabilitatea”, a mai adăugat aceasta.
Cum va afecta COVID-19 piața imobiliară
COVID-19 a ajuns și în România în urmă cu aproape o lună, iar de atunci numeroși jucători din piața imobiliară, dar și din sectorul construcțiilor, s-au arătat îngrijorați de efectele pe care ar putea să le aibă acesta asupra celor două sectoare, în contextul măsurilor tot mai restrictive luate de autorități pentru stoparea răspândirii noului coronavirus la nivel național.
Deși este prea devreme să putem să punem problema unei crize în imobiliarele românești, Comșa este de părere că dezvoltatorii mici vor fi cei care vor întâmpina cele mai multe dificultăți în lunile care vin.
„Dezvoltatorii mari, care dispun de lichidități, vor trece cu siguranță mai bine peste această perioadă decât jucătorii mai mici. Este prematur să vorbim despre o criză fără să cunoaștem perioada pe care se va întinde această situație”, ne-a explicat Directorul General al Gran Via România.
„Consider că măsurile luate de autorități sunt corecte și menite să prevină extinderea epidemiei. Este de preferat să înghețăm acum activitățile pe o perioadă scurtă de timp, cu stoparea noilor îmbolnăviri, față de situația în care numărul acestora crește necontrolat, mediul de afaceri își continuă activitatea, iar apoi vom fi nevoiți să înghețăm totul pe o perioadă mult mai lungă, cu pierderi considerabil mai mari”, a concluzionat Antoanela Comșa.
Citește și: Scad prețurile locuințelor? Aduce coronavirusul criza în imobiliare? Răspunsul dezvoltatorilor