Mai multe autorizații și metrul pătrat mai scump cu 225 de euro. Piața din Cluj se menține puternică, în ciuda pandemiei

În ciuda situației dificile generate de pandemia de coronavirus, în Cluj s-au eliberat anul acesta mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale decât în 2019. În același timp, orașul Cluj-Napoca rămâne cel mai scump din țară pentru cei aflați în căutarea unei locuințe.

În primele patru luni ale acestui an s-au eliberat la nivelul județului Cluj aproape 600 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, totalizând o suprafața utilă de circa 189.000 de mp, cu aproximativ 40.900 de mp mai mare față de anul trecut.

Chiar și luând în considerare contextul fără precedent al pandemiei care a dus la impunerea stării de urgență la nivel național de la jumătatea lunii martie și i-a izolat pe cei mai mulți români în case în aprilie, numărul autorizațiilor eliberate a fost cu 123 mai mare față de cel înregistrat în primele patru luni din 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Infografic: evoluția numărului de autorizații emise lunar pentru clădiri rezidențiale în județul Cluj, date INS

Dacă tendința ascendentă se păstrează în continuare, ar trebui ca în mai numărul autorizațiilor de construire eliberate pe plan local pentru clădirile rezidențiale să depășească 162.

Infografic: suprafață utilă aferență autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, date INS

Pe tot parcursul anului trecut au fost emise în județul Cluj 1.731 autorizații de construire, dintre cele circa 42.500 înregistrate la nivel național. Tot în 2019 au fost date în folosință aici aproape 8.000 de locuințe. Cele mai noi date estimează că în județul Cluj există peste 342.000 de locuințe.

Infografic: locuințe date în folosință în județul Cluj, date DJS Cluj

În primele patru luni din an prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi din Cluj-Napoca, principalul oraș din județ, au crescut constant, chiar și în pandemie. Astfel, dacă la începutul lui 2020 proprietarii cereau 1.725 de euro/mp util, în aprilie prețul mediu ajungea deja la 1.854 de euro/mp util. Abia în mai a apărut, pe plan local, o ușoară scădere la acest capitol, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Infografic: evoluția prețurilor solicitate pentru apartamentele din Cluj-Napoca (noi și vechi), Indicele Imobiliare.ro

Chiar și așa, prețul mediu se menține cu circa 14% peste nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut și îl depășește chiar și pe cel din București. Practic, metrul pătrat era în Cluj-Napoca cu 225 de euro mai scump decât în mai 2019.

Tot luna trecută, existau circa 4.130 de cumpărători activi pe piață interesați de achiziția unei locuințe din Municipiul Cluj-Napoca, conform datelor Analize Imobiliare. Cererea a crescut, astfel, doar în luna mai cu 61%, dar se menține încă sub nivelul de anul trecut.

DESCARCĂ AICI raportul integral Analize Imobiliare aferent intervalului 1-7 iunie cu evoluția indicatorilor din principalele orașe ale țării.

În schimb, cererea pentru credite ipotecare dedicate achiziției caselor și apartamentelor din Cluj-Napoca și din zona periurbană a ajuns să fie cu 34% mai mare față de cea înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Citește și: Cerere în creștere în Timișoara la începutul verii. Prețurile se mențin peste nivelul din 2019

Citește și: Schimbările apărute pe piața rezidențială pe fondul pandemiei sunt permanente. Cum va arăta apartamentul viitorului?

Citește și: Cererea pentru credite ipotecare a crescut pe malul Mării Negre cu 200% într-o lună

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])