Managerii anticipează creșteri ale prețurilor lucrărilor de construcții în primele trei luni ale anului 2019

În primele trei luni ale anului ne putem aștepta la o creștere a prețurilor lucrărilor de construcții, preconizează managerii firmelor de profil.

activitate in constructii ianuarie-martie 2019

Prețurile lucrărilor de construcții ar urma să crească în perioada ianuarie-martie 2019 (sold conjunctural +16%), conform unei anchete de conjunctură realizate de Institutul Național de Statistică (INS).

În activitatea de construcții se va înregistra, în schimb, o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -13%). Totodată, managerii estimează că în următoarea perioadă vom asista la apariția unei scăderi moderate la nivelul numărului de salariați (sold conjunctural -11%).

infografic activitate economica
Infografic: INS – tendințe ale activității economice

Spre comparație, creșteri ale prețurilor sunt preconizate și în cazul produselor industriale, în vânzarea cu amănuntul și în sectorul serviciilor. Numărul de salariați se va menține într-o relativă stabilitate în cazul industriei prelucrătoarea și în cazul sectorului serviciilor, urmând să crească moderat, conform estimărilor managerilor, în sectorul comerțului cu amănuntul.

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.248 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Încep înscrierile pentru Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2019. Celebrăm împreună rezultatele și comportamentele remarcabile în real estate

Citește și: Costuri și cu 28% mai mari pentru firmele din construcții. Ce impact va avea OUG nr. 114

Citește șiPentru fiecare locuință nou construită în alte sectoare din București, aici se dezvoltă cinci

gala profesioninstilor in imobiliare 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])