Măsura care va da un imbold sectorului rezidențial în 2019. A intrat deja în vigoare

De la începutul anului au intrat în vigoare normele BNR care prevăd scăderea gradului de îndatorare, iar cursul de schimb leu/euro se află pe un trend ascendent. Specialiștii nu se așteaptă însă ca impactul acestor factori asupra sectorului rezidențial să fie semnificativ grație unei măsuri ce se aplică tot din ianuarie 2019. 

tva 5% pentru locuinte

Este vorba despre decizia Guvernului de a elimina din Codul Fiscal două restricții la achiziția de locuințe cu TVA de 5%, mai exact:

  • limitarea numărului de locuințe ce pot fi cumpărate cu cotă de TVA de 5% la una de persoană fizică;
  • limitarea suprafeței de teren pe care construită locuința la 250 de mp

Astfel, în prezent, pentru aplicarea cotei de 5% TVA singurele condiții rămân următoarele:

  • suprafața utilă a locuinței trebuie să fie de cel mult 120 de mp;
  • valoarea totală a locuinței și a terenului aferent trebuie să fie de cel mult 450.000 de lei (echivalentul a circa 94.500 de euro);
  • în momentul vânzării locuința să poată fi locuită ca atare.

În ciuda intrării în vigoare a normele BNR și a menținerii unui trend ascendent al cursului de schimb leu/euro cu impact asupra valorii de 450.000 de lei, eliminarea condițiilor de mai sus pentru aplicarea cotei reduse de TVA reprezintă o „măsură care poate să dea încă un imbold sectorului rezidențial”, potrivit specialiștilor firmei de consultanță EY România.

„Estimarea trendului de evoluție a volumului de locuințe care se vor tranzacționa în cursul anului 2019 este destul de complicată, dar ne putem aștepta ca, în ansamblu, ajustarea cu diferența de TVA a prețului de vânzare a locuințelor care îndeplinesc condițiile necesare”, spun Adrian Teampău, Partener Asociat Divizia Impozite indirecte, și Lucian Vițelaru, Coordonator drept imobiliar Radu și Asociații SPRL.

Citește și: Costuri și cu 28% mai mari pentru firmele din construcții. Ce impact va avea OUG nr. 114

Citește și: Cea mai mare greșeală a celor care își cumpără prima locuință, în opinia unui mogul imobiliar american

„Din perspectivă strict tranzacțională, credem că există așteptarea ca numărul celor care achiziționează în scop investițional astfel de unități să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor”, adaugă cei doi specialiști.

Conform datelor publicate de EY România, 84% dintre ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120 de mp și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 de lei.

gala profesioninstilor in imobiliare 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])