Ministerul Finanțeor Publice a redistribuit 22 de milioane de lei din plafonul alocat în 2017 în cadrul programului Prima Casă, potrivit unui comunicat de presă emis de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), citat de Agerpres.
Suma va fi pusă la dispoziția a 10 bănci. „În urma primirii acordului din partea Ministerului Finanțelor Publice, cu privire al propunerea FNGCIMM de redistribuire a sumei de 22 de milioane de lei din plafonul aferent anului 2017 în cadrul Programului Prima Casă în favoarea finanțatorilor participanți în program care au înregistrat grade de utilizare a plafoanelor de peste 97%, în data de 20 decembrie 2017 sumele aprobate au fost puse efectiv la dispoziția Bancpost, Marfin Bank, OTP Bank, BRD, Piraeus Bank, ING Bank, Unicredit, Leumi Bank, CEC Bank și Credit Agricole”, se explică în comunicat.
Contracte de garantare de peste 2 miliarde de lei în primele 11 luni ale anului
Plafonul total de garantare al programului Prima Casă pentru anul în curs a fost de 2,67 miliarde de lei. În perioada ianuarie-noiembrie 2017, au fost semnate 23.437 contracte de garantare de peste 2 miliarde de lei.
Tot pe parcursul celor 11 luni au fost emise 6.538 de promisiuni de garantare cu o valoare totală de 740 de milioane de lei. Diferența până la gradul de utilizare a plafonului de peste 97% întregistrat la ora actuală este reprezentată de solicitări acordare de garanții și promisiuni de garantare trimise de finanțatori la FNGCIMM, aflate în diverse stadii de analiză.
Citește și: Ce se întâmplă cu programul Prima Casă de la 1 ianuarie 2018
Solicitările de acordare de garanții și promisiuni de garantare transmise până la finele anului vor fi procesate în regim normal și acordate din plafonul aferent 2017.
Programul Prima Casă va avea în 2018 un buget mai mic, respectiv de 2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de act normativ al MFP.