Modificări în metodologiile BREEAM și LEED

Anul acesta aduce schimbări majore privind certificarea clădirilor sustenabile din întreaga lume, inclusiv din România.

Casa Gealan-1Cele mai populare metodologii de certificare, BREEAM și LEED, vor fi actualizate în acest an. Noua versiune BREEAM 2016 a fost recent lansată și intră efectiv în vigoare astăzi, iar metodologia LEED v4 va fi lansată în luna noiembrie a.c.. Noile metodologii înlocuiesc versiunile utilizate până acum și propun o abordare mai riguroasă a dezvoltării sustenabile, având un impact semnificativ asupra tuturor dezvoltatorilor interesați să își alinieze proiectele la standardele impuse de cele mai mari autorități internaționale de certificare a clădirilor.

BREEAM 2016, prima schema de certificare care a fost actualizată, implică reguli mai stricte de dezvoltare sustenabilă, dar un proces mai simplu de certificare. Noua metodologie a fost lansată pe 21 martie și, începând cu data de 28 martie 2016, înlocuiește versiunile 2009 și 2013 utilizate până acum. Versiunea actuală include criterii de certificare pentru noi tipuri de clădiri, cum ar fi hotelurile sau instituțiile de învățământ, și adresează provocările legate de dezvoltarea clădirilor rezidențiale, pe măsură ce tot mai multe proprietăți de acest tip se aliniază la practicile sustenabile.

2013 a fost ultimul an care a adus astfel de schimbări majore pentru investitori, arhitecți și producători de materiale de construcții implicați în dezoltarea sustenabilă. Atât USGBC (organizația responsabilă de certificarea de tip LEED), cât și BRE Global (creatorul metodologiei BREEAM) au decis atunci să implementeze noi sisteme de certificare. În prezent, certificările anterioare, cum ar fi BREEAM 2009, BREEAM 2013 sau LEED v3, sunt implementate la scară largă în România.

LEED v4 va înlocui versiunea existentă LEED v3 începând cu sfârșitul lunii octombrie a anului curent și, de asemenea, propune reguli mai stricte de dezvoltare sustenabilă. Inițiativa ambelor autorități de certificare a clădirilor se bazează pe un scop comun – stimularea unor procese responsabile de construire – atât față de mediu, cât și față de oameni. Schimbările implementate vor face cele două metodologii și mai asemănătoare ca până acum. Ambele sisteme, BREEAM și LEED, devin mai exigente, dar se bazează pe schemele din perioada 2009-2013, astfel încât experiența și cunoștințele dobândite în timpul proceselor de certificare anterioare să poată fi valorificate în designul și dezvoltarea proprietăților care vor face obiectul noilor scheme de certificare.

“Întrebarea pe care ne-o adresează majoritatea dezvoltatorilor și investitorilor cu care lucrăm este «Care dintre cele două metode de certificare este mai atractivă pentru România?» Alegerea depinde însă, în continuare, de așteptările viitorilor ocupanți sau cumpărători ai clădirilor. Corporațiile globale care activează în România vor alege, cel mai probabil, clădirile de birouri certificate conform standarelor LEED (originare din SUA), pentru a fi în linie cu strategiile de CSR ale companiilor-mamă. Companiile europene, pe de altă parte, vor fi mai degrabă înclinate să opteze pentru o clădire ce deține un certificat BREEAM (originar din Marea Britanie). Important de reținut este însă faptul că ambele metodologii au același scop – să promoveze și să implementeze practici de dezvoltare sustenabilă. Afirmația că un certificat LEED e mai bun decât unul BREEAM (și viceversa) este, așadar, eronată” – susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

B2B Marketing, Events & Education Coordinator