Guvernatorul Băncii Naționale a României nu este de acord cu propunerea ca banca să preia casa depusă ca garanție în cazul în care debitorul nu-și poate achita ratele.
”Jingle mail” este un termen care a apărut pe piața imobiliară din Statele Unite ale Americii și descrie situația în care o persoană care a cumpărat prin credit o locuință trimite băncii de la care a luat împrumutul, prin poștă, cheile locuinței. Legea americană permite acest comportament, banca rămâne cu locuința, iar debitorul scapă de credit, dar rămâne fără casă.
În România nu vom vedea probabil prea curând întâmplându-se acest fenomen, în ciuda faptului că există ințiative legislative în acest sens: 156 de parlamentari susțin un proiect de lege care prevede că o persoană care a accesat un credit să poată ceda bunul ipotecat către bancă, stingând astfel datoria.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, și-a exprimat dezacordul privitor la această inițiativă legislativă. ”Fac o incursiune în inițiativele legislative și mă întreb cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea acestora se va face în clădiri. Cred că o asemenea inițiativă legislativă omoară din start orice dezvoltare în viitor a creditului imobiliar și construcțiile de locuințe în general”, spune Mugur Isărescu, citat de agența națională de presă Agerpres. Mai mult, Guvernatorul BNR adaugă că ”băncile nu sunt dezvoltatori imobiliari (…), nici agenții imobiliare și nici instituții de binefacere”. În plus, băncile au deja un portofoliu de locuințe, în urma crizei economice, de care doresc să ”scape”, după cum s-a exprimat Mugur Isărescu.
Pentru că am amintit la începutul acestui articol despre piața imobiliară americană, trebuie să menționăm că în SUA mai există (cel puțin) o diferență față de situația din România: după declanșarea crizei, băncile au organizat întâlniri – uneori cu sute de creditori în același timp, în săli de sport amenajate în acest scop – cu datornicii, în care au încercat să le ofere soluții astfel încât aceștia să-și poată plăti împrumuturile. Mulți datornici nu au reușit să-și plătească însă ratele, așa că băncile au trecut la executarea silită a proprietăților, pe care apoi le-au scos pe piață, ceea ce a dus la o scădere semnificativă a prețului. În prezent, acele proprietăți au fost aproape în totalitate absorbite de piață, care s-a însănătoșit și este în plin proces de revenire.