Ne îndreptăm sau nu către o bulă la nivelul pieței imobiliare? Iată ce spun reprezentanții Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România.
Reprezentanții Kiwi Finance susțin că piața imobiliară din România este, în momentul de față, una atractivă și că aceasta traversează o perioadă de creștere sustenabilă. Astfel, la ora actuală, nu există riscul apariției unei bule.
„Cred că piața s-a segmentat destul de mult din punct de vedere al clienților în ultimii ani, iar acum căutările pornesc de la nevoile curente, nu doar din dorința de a arăta altora că dispui de avuție. De asemenea, prețul nu mai constituie primul criteriu în decizia de achiziție a unei locuințe. Ca urmare, piața imobiliară începe să se contureze după niște criterii coerente, în contextul în care a fost relativ haotică înainte și imediat după 2008”, a declarat Anca Bidian, managerul Kiwi Finance, potrivit Wall-Street.ro.
Potrivit analizei companiei de consultanță financiară, dacă în anul 2008 în momentul crizei de pe piața imobiliară din România prețul/mp al unei locuințe cu 2 camere, cu o suprafață de 55 de mp, ajungea în medie la 1.835 de euro, iar perioada de amortizare a investiției era de 21 de ani, în 2017 prețul/mp scăzuse la 1.164 de euro, iar perioada de amortizare a investiției era cu 6 ani mai mică, respectiv de 15 ani.
De asemenea, indicele de accesibilitate la achiziționarea unui apartament cu 2 camere, calculat ca raport dintre prețul/mp și salariul mediu lunar, era de 5,3 în România în 2008 pentru ca acesta să scadă la 2,3 pe parcursul anului trecut. Astfel, acesta s-a încadrat în intervalul 2-3 care arată, conform datelor brokerului de credite, că românii au posibilitatea de a-și achiziționa locuințe pe măsura nevoilor lor. Primele semne ale crizei se pot observa abia după depășirea nivelului 3.
În plus, stabilitatea pieței imobiliare actuale poate fi observată și din faptul că evoluția salariului mediu din România este similară cu cea a prețului mediu/mp, lucru care nu se întâmplă în perioada în care piața imobiliară trece printr-o perioadă de criză sau atunci când se ajunge la apariția unei bule imobiliare.