NEPI Rockcastle, portofoliu de patru miliarde de euro

Fuziunea dintre New Europe Property Investments Plc (NEPI) și Rockcastle Global Real Estate Company Limited (Rockcastle) a fost încheiată cu succes și are efecte începând cu 11 iulie 2017.

NEPI_City Business Centre TimisoaraNoua companie formată, NEPI Rockcastle Plc (NEPI Rockcastle), ca urmare a  preluării dreptului de proprietate a întregii activităti NEPI și Rockcastle, devine, în funcție de capitalizarea bursieră, cel mai mare investitor imobiliar listat din Europa Centrală și de Est și una dintre primele 10 companii imobiliare listate din Europa continentală.

Tranzacţia a fost aprobată de acționarii NEPI și Rockcastle, care recunosc valoarea adăugată rezultată din fuziunea celor doua companii, precum și oportunitatea de accelerare a obiectivelor strategice de creștere și diversificare a portofoliului.

Ca urmare a fuziunii, cele două companii au încetat tranzacţionarea acţiunilor pe JSE și Bursa de Valori București (BVB), în cazul NEPI, și pe JSE și Bursa din Mauritius, în cazul Rockcastle. Începând cu 12 iulie 2017, NEPI Rockcastle se tranzacționează pe JSE și Euronext Amsterdam, sub noul cod buriser NRP, cu o capitalizare bursieră la listare de 6,1 miliarde de euro.

Compania se axează în continuare pe deținerea, adminstrarea și dezvoltarea de proprietăți comerciale dominante în piețe competitive din Europa Centrală și de Est, deținând poziții de top în Romania (cel mai mare investitor imobiliar pe segmentul de retail), Polonia (al patrulea cel mai mare investitor pe segmentul de retail) și Slovacia (a doua cea mai mare companie de pe acest segment) și având o prezență puternică în Croația, Cehia și Serbia. În prezent, NEPI Rockcastle deține și administrează 51 de proprietăți operaţionale localizate în principal în șase țări din Europa Centrală și de Est, cu o valoare totală de aproximativ 4 miliarde de euro, precum și șase dezvoltări în curs de construcție.

NEPI Rockcastle deține, de asemenea, un portofoliu semnificativ de acţiuni listate și lichide, ale unor mari companii imobiliare globale care domină prin performanță piețele pe care activează, având operațiuni în S.U.A., Marea Britanie și în Europa continentală, cu o valoare de peste 1 miliard de euro.

Integrarea managementului și a infrastructurii NEPI și Rockcastle va îmbunătăți platforma operațională a noii companii, NEPI Rockcastle, creând sinergii strategice și oportunități de vânzare și marketing la o scară mai largă, precum și administrarea eficientă a activelor, beneficiind de avantajul unei baze mai mari de clienţi și furnizori de servicii.

Managementul NEPI Rockcastle se va alinia în mod natural liniilor geografice ale noului grup, reflectând astfel poziția complementară a portofoliului celor doua companii și oferind o gamă completă de servicii internalizate, executate de o echipă de peste 350 de profesioniști cu experiență în managementul activelor și al proprietății, dezvoltare și management de proiect, finanțe, investiții, leasing și marketing.

În calitate de directori generali, Alex Morar și Spiro Noussis vor colabora pentru a optimiza integrarea echipelor de management ale celor două companii, cu scopul de a pune în aplicare strategia grupului. Alex Morar se va concentra cu precădere pe dezvoltarea operațiunilor din țările acoperite anterior de NEPI (România, Slovacia, Croația și Serbia), iar Spiro Noussis pe piețele unde Rockcastle a fost prezentă (Polonia și Republica Cehă).