Începutul lui 2018 a fost marcat de apetitul ridicat înregistrat în rândul cumpărătorilor din Brașov, fapt ce a generat o creștere a prețurilor cu până la 15%, în timp ce spre finalul anului s-a putut observa o stabilizare la nivelul acestora. În 2019, prețurile cel mult vor stagna, iar, per total, acest an va fi unul bun, dacă îl vom aborda cu precauție și cu strategii bine gândite, este de părere Nicole Rosnovăț, Managing Partner al agenției imobiliare Coldwell Banker Alpin.
„Prețul locuințelor va stagna și nu preconizăm că va scădea, în viitorul imediat apropiat, cauza principală fiind dată de creșterea cursului leu/euro și, implicit, a costurilor aferente materialelor de construcții, motiv pentru care dezvoltatorii imobiliari vor <jongla>, mai mult ca sigur, cu suprafețele unităților locative, micșorându-le, dar nu și cu prețul”, ne-a declarat Nicole Rosnovăț.
„Totodată, faptul că s-a aprobat cota TVA de 5% pentru orice achiziție de imobil, cu valoare mai mică de 450.000 de lei fără TVA, va determina creșterea achizițiilor în scop investițional, lucru care va tinde să mențină cererea cel puțin la același nivel ca cel de anul ce tocmai a trecut”, a mai explicat reprezentanta agenției din Brașov.
Rosnovăț a ținut, de asemenea, să sublinieze că prețurile locuințelor nu se situează, la momentul actual, nici pe departe în preajma celor înregistrate în perioada de boom imobiliar.
„Acesta este motivul pentru care nu preconizăm o criză imobiliară, așa cum se vehiculează de ceva vreme, ci doar o stabilizare și, de ce nu, chiar o perioadă de stagnare a pieței, până ce situația economică nu va mai reprezenta un motiv de îngrijorare pentru cei dornici să facă investiții în acest domeniu”, a completat ea.
Prima Casă a generat o majorare superficială a prețurilor, mai ales pentru dezvoltările noi
Managing Partnerul Coldwell Banker Alpin susține, de asemenea, că programul Prima Casă este responsabil, în mare măsură, de creșterea nejustificată a prețurilor locuințelor pentru că de el nu au beneficiat doar persoanele cu venituri mici.
„Faptul că există achiziții prin acest program, făcute cu avans și de 40%-50%, în situația în care minimul acceptat este de 5%, arată clar că acesta a fost exploatat într-o manieră care a generat o majorare superficială a prețurilor, mai ales în rândul dezvoltărilor imobiliare noi”, a subliniat Nicole Rosnovăț.
Programul Prima Casă 2019 dispune de un plafonul total de 2 miliarde de lei. În 2018, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției acordate a fost de 94.000 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost acordate și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor Publice.
Programul Prima Casă a fost lansat în anul 2009. De atunci și până la sfârșitul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 de garanții și promisiuni de garantare, cu o valoare totală de 23,7 miliarde de lei.
Citește și: Daniel Tudor, The Concept – „S-a îmbolnăvit lumea de criză. Personal, văd stabilitate”