Programul Prima Casă ar urma să fie modificat din nou, chiar și după ce proiectul pentru transformarea sa în inițiativa O familie, O casă a fost promulgat de președinte încă din luna aprilie, fără ca acesta să fie însă și funcțional la nivelul pieței. Acum, se anunță deblocarea sa, alături de un nou set de schimbări importante.
Programul ar urma să fie deblocat în circa două săptămâni și ar trebui să își schimbe, încă o dată, denumirea, devenind – O Nouă Casă, potrivit declarațiilor făcute de președintele Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cristian Păun, la postul de televiziune Digi24.
El a precizat, totodată, că noua inițiativă nu va mai pune atât de mult accent pe latura socială, plafonul salarial hotărât anterior urmând să nu mai fie o condiție pentru cei care vor să solicite un astfel de credit.
Cerințele O familie, O casă au praguri clare de venit pentru beneficiari. Astfel, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale unui beneficiar, individual sau împreună cu soțul sau soția, nu ar trebui să depășească suma de 4.500 de lei. În cazul familiilor cu cel puțin un copil, veniturile nete lunare pot fi de cel mult 7.000 de lei.
O altă modificare vine în majorarea sumei pe care o persoană o poate obține pentru cumpărarea unei locuințe la 80.000 de euro. În inițiativa anterioară – O familie, O casă – prețul de achiziție nu putea să depășească 70.000 de euro, echivalent în lei la cursul BNR din data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate era de cel mult 66.500 de euro.
O Nouă Casă ar urma să influențeze direct și activitatea dezvoltatorilor și să le impună o serie de condiții pentru ca locuințele lor să poată fi achiziționate printr-un astfel de credit.
„Statul a început să fie mai atent la proiectele pe care le dezvoltă prin acest program. E și normal să se întâmple așa pentru că vedem tot felul de proiecte imobiliare care nu au conexiune la rețea de canalizare, făcute în mijlocul câmpiei și, apoi, să se descurce locuitorii cu transportul în comun și cu toate treburile acestea”, a declarat președintele FNGCIMM.
„Programul setează niște priorități ale statului pe această zonă a locuințelor cu această caracteristică, locuințe pentru tineri. Haideți să nu mai oferim tinerilor orice cutiuță din aceasta lipsită de orice facilități sau care ulterior dovedește a avea tot felul de probleme – fie distanța, fie lipsa unor școli și așa mai departe”, a ținut el să sublinieze.
Potrivit declarațiilor sale, un OUG va fi dat de Guvern în acest sens săptămâna aceasta, iar săptămâna viitoare ar urma să apară și normele pentru noua formă a programului O Nouă Casă. Trebuie luat în considerare aici însă procesul de înscriere a dezvoltatorilor în program, dar Păun este optimist și consideră că lucrurile se vor mișca destul de repede la acest capitol.
Anunțul făcut de președintele FNGCIMM vine la scurt timp după o serie de comentarii făcute atât de premier, cât și de Ministrul Finanțelor.
„O să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul Prima Casă. Vă rog, în reglementare, să țineți cont și de faptul că, față de momentul în care s-a dat reducerea de cotare de TVA, de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800. Între timp, metrul pătrat construit a crescut semnificativ și să utilizăm un plafon care să țină cont de realitatea de pe piața imobiliară de astăzi”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
La rândul său, Florin Cîțu a sugerat că ar trebui să ne așteptăm să vedem noi modificări în viitorul apropiat. „Programul Prima Casă trebuie modernizat. Trebuie adus la condițiile de standard de astăzi. Deci, o să fie un program nou”, a spus el.
Citește și: Adio Prima Casă, bun venit O familie, O casă! Schimbări radicale în criteriile de eligibilitate