Nordul Bucureștiului: Importanța comercialului pentru rezidențial

Zona Calea Floreasca-Barbu Văcărescu-Pipera din nordul Capitalei este într-o efervescență tranzacțională și constructivă pe segmentele office și retail. Cât de important este acest lucru pentru rezidențial?

Promenada Mall 2La sfârșitul săptămânii trecute, presa de business scria despre o tranzacție importantă: achiziționarea de către fondul de investiții New Europe Property Investments (NEPI) a centrului comercial Promenada. Vânzătorul, Raiffeisen evolution, a primit, potrivit estimărilor, 150 de milioane de euro pentru centrul comercial. „Vânzarea Promenada Mall la doar câteva săptămâni dupa ce s-a încheiat cu succes o altă tranzacție record în care JLL a fost implicat – achiziția celui mai mare parc industrial din București de către P3 – arată în mod clar că România este din nou „în lumina reflectoarelor „. În ciuda volumului mare al tranzacției Promenada Mall, mai mulți investitori internaționali și-a exprimat interesul puternic în a achiziționa acest proiect de înaltă calitate. Aceasta este cea mai mare tranzacție a unui singur activ semnată vreodată în București și a doua ca mărime din România”, spune Gijs Klomp, director general și director al departamentului de investiții al JLL in România, companie care reprezentat vânzătorul în această tranzacție.

Activitatea imobiliară efervescentă din această zonă nu se limitează doar la această tranzacție, nordul Capitalei fiind vizat și de către dezvoltatorii de pe segmentul de clădiri de birouri. ”Cel mai important este numărul și anvergura proiectelor anunțate pentru zona Pipera: aici se găsesc 66% din proiectele aflate în dezvoltare în București. Această situație este una nouă, după ce în perioada 2011- 2013 nu s-a livrat nimic în zonă. Zona Pipera poate fi delimitată între zonă Pipera Sud, cu acces la metrou, unde cererea este în creștere și rata de neocupare este de sub 10%, și zona Pipera Nord, care se confruntă în continuare cu o rată de neocupare de peste 30%”, se arată într-un raport al companiei de consultanță imobiliară CBRE.

Indiferent de împărțirea zonei Pipera, un lucru este clar: aici vor veni să lucreze tot mai mulți oameni, iar pentru dezvoltatorii imobiliari aceasta înseamnă un bazin crescut de potențiali clienți și, implicit, și pentru brokerii imobiliari. Este, probabil, și motivul pentru care în zonă au apărut ansambluri precum City Point sau proiecte de mai mici dimensiuni precum Ficusului Rezidențial. De notat este că aceste noi dezvoltări, situate adiacent zonei de business, se adaugă ofertei deja existente în zonă, constituită preponderent din apartamente construite în anii ´80.

harta imobiliare.roÎn privința apartamentelor construite după anul 2000, este suficient să căutăm pe harta Imobiliare.ro pentru a vedea care este situația. Vedem astfel că Băneasa, cartier situat în apropierea efervescentei zone de business Calea Floreasca-Barbu Văcărescu-Pipera, oferta actuală pe segmentul de locuințe noi este constituită în principal din apartamente situate în blocuri de dimenisuni mici sau medii, cu prețuri cuprinse între 50.000 de euro pentru o garsonieră edificată în 2009 și 575.000 de euro pentru un spectaculos penthouse de cinci camere cu vedere către lac.