Nou versus vechi: Dezvoltatorii contraatacă

Dezvoltatorii imobiliari se raportează, în prezent, la prețul apartamentelor vechi atunci când proiectează, construiesc și vând ansamblurile rezidențiale. Ce altceva mai contează pentru succesul în vânzări?

constructie apartamente noiCând vine vorba despre achiziția unei locuințe prin credit, cel mai des folosit instrument financiar este ”Prima Casă”. O spun actorii implicați în real estate, dar și datele Băncii Naționale a României. „Portofoliul de credite acordate prin programul «Prima casă» (care reprezenta 46% din stocul de credite imobiliare la iunie 2014 și 67% din creditele imobiliare nou acordate în perioada decembrie 2012 – iunie 2014), are o rată de neperformanţă scăzută (0,03 la sută, la iunie 2014)”, se arată într-un raport al BNR, citat de economica.net.

Totodată, la momentul demarării programului Prima Casă, în iunie 2009, în plafonul de 60.000 de euro se încadrau doar apartamentele din blocurile vechi, situație care nu s-a schimbat până în momentul începerii dezvoltărilor imobiliare noi adresate segmentului ”Prima Casă”, exemple în acest sens fiind dezvoltările-mamut din sudul și vestul Capitalei, care au adus pe piață mii de apartamente noi și ieftine. Nu a fost însă suficient pentru ca ponderea locuințelor noi în achizițiile prin ”Prima Casă” să dea tonul pe acest segment.

În aceste condiții, dezvoltatorii imobiliari au început, în ultima vreme, să ”împrumute”, în ansamblurile lor, câteva atuuri ale apartamentelor vechi: prețul și poziționarea. ”Contează foarte mult poziționarea față de nevoile clienților – facilități sociale, utilități, siguranța familiei, costurile de întreținere, accesul la mijloacele de transport în comun – și puterea de cumpărare”, spune Ion Cătuțoiu, general manager al companiei RealTime.

Soldul creditelor pentru locuinteAstfel, au apărut pe piață apartamente noi care intră în competiție directă cu locuințele construite în vremea administrației comuniste, atât prin poziționarea lor fizică, cât și prin preț. ”Astăzi, dezvoltatorii proiectează, construiesc și vând locuințe raportându-se la prețurile apartamentelor vechi”, explică Vlad Vlăsceanu, directorul Târgului Imobiliar Național (tIMOn), manifestare care are loc în această perioadă (16-19 octombrie) în Piața Constituției din București, adăugând că în anumite zone – Unirii, Decebal, Nerva Traian, Delea Nouă – există blocuri noi în care apartamentele costă mai puțin decât în cele vechi.

Noua abordare a dezvoltatorilor înseamnă și că aceștia sunt dispuși să finanțeze din surse proprii proiectele – noile ansambluri sunt de mici dimensiuni, adică au puține apartamente comparativ cu dezvoltările de dinainte de criză –, deși caută în continuare finanțare bancară.

Dacă aceste ansambluri de mai mici dimensiuni, situate în cartierele tradiționale ale Bucureștiului, sunt dezvoltate preponderent de către investitori români, lucrurile se schimbă în cazul complexurilor rezidențiale de dimensiuni mai mari. Exemple în acest sens sunt Adama (parte a fondului de investiții austriac Immofinaz); israelienii de la Shikun&Binui , care dezvoltă City Point din Băneasa sau Tagor, care dezvoltă locuințe sub conceptul Adora în mai multe orașe din țară, având în spate fondul de investiții Patron Capital.

Case prin ”Prima Casă”

Dacă la momentul demarării programului Prima Casă, în iunie 2009, în plafonul de 60.000 de euro se încadrau doar apartamentele din blocurile vechi, după mai bine de cinci ani, cu această sumă poate fi achiziționată chiar o vilă nou-construită – atât la marginea Bucureștiului, cât și a celorlalte mari orașe ale țării. Imobiliare.ro prezintă, pe baza ofertelor de case/vile listate pe portal, o selecție de câteva proprietăți ce pot fi achiziționate integral prin intermediul unui credit co-garantat de către stat.

București:

În Brănești, o locuință finalizată în 2010, de 200 de metri pătrați utili, cu teren de 450 de metri pătrați, are un preț cerut de 60.000 de euro. Construcția este structurată pe parter și mansardă, primul nivel este compartimentat în trei camere, iar mansarda este la stadiul de roșu.

Cu aceeași sumă poate fi achiziționată și o casă ridicată anul acesta la gri în nordul Bucureștiului, în orașul Buftea. Unitatea locativă dispune de o suprafață utilă de 190 de metri pătrați, este compusă din cinci camere (plus dependințe) și este amplasată pe un lot de 500 de metri pătrați.

Cluj-Napoca:

În Florești, la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca, o vilă tip duplex, amplasată pe un teren de 140 de metri pătrați (din care 40 de metri pătrați este suprafața curții), are un preț cerut de 57.000 de euro. Locuința a fost finalizată în 2007, are 100 de metri pătrați utili, este dispusă pe parter și etaj și compartimentată din trei camere (living și două dormitoare). Tot în Florești, o casă cu patru camere, în suprafață de 90 de metri pătrați utili, construită în anul 2009, este scoasă la vânzare la un preț de 55.000 de euro.

Brașov:

În orașul Săcele, o casă de patru camere, de 140 de metri pătrați utili, poate fi achiziționată cu 57.000 de euro; locuința a fost finalizată în anul 2010, este construită din cărămidă și amplasată pe un teren de 150 de metri pătrați. În localitatea Sânpetru, o casă tip duplex, P+M, ridicată anul acesta, are un preț cerut de 59.000 de euro, pentru o suprafață utilă de 70 de metri pătrați, plus teren de 250 de metri pătrați; parterul este complet finisat și compartimentat în trei camere, iar la mansardă pot fi amenajate încă două dormitoare.

Timișoara:

În Moșnița Nouă, o unitate locativă tricamerală, de 90 de metri pătrați, este disponibilă spre vânzare în schimbul a 57.000 de euro; locuința a fost construită în 2014, pe un teren de 677 de metri pătrați. În Dumbrăvița, o locuință cu trei camere, de 84 de metri pătrați utili, aflată momentan în construcție, poate fi achiziționată cu 55.000 de euro; casa este structurată pe parter și etaj, face parte dintr-un ansamblu de vile înșiruite și dispune de o curte proprie de 150 de metri pătrați. Oferte similare pot fi găsite și în Giarmata sau Giroc.

Constanța:

În comuna Cumpăna, o vilă cu șapte camere, de 170 de metri pătrați utili, are un preț cerut de 55.000 de euro; locuința a fost construită în 2007, pe un teren de 500 de metri pătrați. În aceeași localitate, o vilă cu patru camere, de 100 de metri pătrați utili, este listată pe Imobiliare.ro la un preț de 53.000 de euro. Construcția a fost ridicată anul trecut, pe un teren de 450 de metri pătrați.

Iași:

În zona Popas Păcurari, o vilă cu patru camere, finalizată în 2014, complet finisată, are un preț cerut de 60.000 de euro. Locuința dispune de o suprafață utilă de 130 de metri pătrați și este amplasată pe un teren de 420 de metri pătrați. În zona Valea Adâncă, o casă P+1E, construită în 2010, poate fi achiziționată cu 59.900 de euro; aceasta este compusă din trei camere, are o suprafață utilă de 160 de metri pătrați și o curte de 400 mp.