Noua Casă cu avans de 15% „nu va aduce beneficii reale în piața imobiliară”. Modificările propuse de ADIRU

Avansul mai mare propus de programul Noua Casă pentru locuințele noi de până la 140.000 de euro îi va face pe mulți să se îndrepte, mai degrabă, către un credit ipotecar standard cu mai puține limitări și îi va ține la distanță pe mulți dintre tineri, sunt de părere reprezentanții Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din România Urbanis (ADIRU). Iată cu ce propunere vin ei.

„Deși inițial vestea privind majorarea sumei maxime până la 140.000 euro a creat așteptări pozitive, atât în rândul cumpărătorilor, cât și al dezvoltatorilor imobiliari, ulterior, forma propusă privind majorarea avansului pentru locuințele noi sau asimilate la procentul de 15% a anulat toate aceste speranțe și așteptări legate de noul program <Noua Casă>”, se explică într-un comunicat de presă emis de ADIRU.

„Motivul este destul de evident – o creștere a avansului, mai ales în contextul actual, face ca acest program să fie greu accesibil pentru persoanele din acele categorii sociale, care nu dispun de resursele financiare pentru a plăti avansul menționat”, adaugă reprezentanții asociației menționând, totodată, că istoric programul a fost accesat preponderent de tineri și de familii tinere, aflate la început de drum.

În opinia lor, un avans de 15% pentru locuințele noi sau cele consolidate în ultimii cinci ani, va conduce la reducerea semnificativă a numărului de persoane care pot accesa programul. Din această cauză, „nu ar putea aduce beneficii reale în piața imobiliară” și nu mai este un program „atractiv pentru cumpărători fiind similar unui credit ipotecar standard, care are condiții mai avantajoase cu privire la termenul de acordare și lipsa restricțiilor impuse de programul Noua Casă”.

Iar dacă se va migra spre locuințele vechi, cu un avans de 5%, reprezentanții asociației dezvoltatorilor atrag atenția că nici așa economia și domeniul construcțiilor, dar nici cumpărătorii și Statul nu vor avea de câștigat.

Iată ce propunere fac reprezentanții ADIRU pentru îmbunătățirea situației de la nivelul pieței:

– majorarea plafonului programului de la valoarea de 70.000 de euro până la 450.000 de lei (echivalentul a circa 93.000 de euro), exclusiv TVA, cât este și plafonul pentru TVA redus de 5%

sau

-majorarea plafonului de la Noua Casă până la 140.000 de euro, împreună cu majorarea plafonului redus de TVA 5% pentru achiziția de locuințe noi până la această sumă, cu menținerea avansului existent de 5% pentru locuințele noi, condiție necesară, în opinia lor, „pentru a păstra caracterul social al programului și pentru a îndeplini principalul obiectiv al noului program guvernamental și anume acela de a facilita achiziția de locuințe adaptate standardelor de locuire moderne, creșterea calității spațiului de locuit și stimularea pieței construcțiilor și a tuturor sectoarelor conexe”.

Citește și: Opinie Antoanela Comșa, Gran Via România – Pandemia, legislația și imobiliarele

Citește și: Undă verde de la Guvern pentru NOUA CASĂ. Tot ce trebuie să știi despre programul care înlocuiește Prima Casă

Citește și: Locuințele noi, tot mai scumpe în Europa. Ce se întâmplă cu prețurile în contextul pandemiei? „Asul din mânecă” al României

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])