Numărul autorizațiilor de construire, în creștere. Peste 500, eliberate în zona București-Ilfov

Numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale este în creștere, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna august s-au eliberat, la nivel național, 4.331 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere nu doar față de luna anterioară, ci și față de perioada similară a lui 2019.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

Cele mai multe autorizații, aproape 900, s-au eliberat la sfârșitul verii în regiunea de dezvoltare de Nord-Est a țării, formată din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Față de anul trecut, avansul cel mai semnificativ a apărut în zona București-Ilfov, potrivit datelor INS.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, august 2019/august 2020, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În total, pe parcursul primelor opt luni din 2020 s-au eliberat, în întreaga țară, 26.323 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. S-a putut observa, astfel, o scădere de circa 7% la acest capitol raportat la intervalul similar din 2019.

Cele mai mari scăderi au apărut în regiunea de Sud-Est a țării (-528 autorizații) și în București-Ilfov (-474 autorizații). Doar în regiunea de Nord-Vest s-au eliberat mai multe autorizații pentru clădiri rezidențiale în intervalul ianuarie-august 2020 decât în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Citește și: În cât timp se vinde un apartament în Iași? Prețurile, în ușoară creștere în 2020

Citește și: Au scăzut prețurile în Cluj-Napoca pe fondul pandemiei? Atât se negociază pe plan local

Citește și: Proiectul de lege pentru ridicarea plafonului de TVA 5%, amendat. Suma a fost scăzută cu 20.000 de euro

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])