Anul 2018 poate fi considerat a fi cel am maturizării pe piața rezidențială locală, având în vedere că locuințele destinate segmentului middle market au ajuns să dețină cel mai mare procent din istorie în totalul celor aflate în dezvoltare.
Peste 14.000 de locuințe se află, în prezent, în diferite stadii de dezvoltare în București și în împrejurimile Capitalei, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată în istoria modernă a pieței rezidențiale locale, se arată în raportul Residential Market Beat 2018, realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România.
Puțin peste 46% dintre acestea sunt destinate segmentului middle market, cel mai ridicat nivel deținut până acum de acest segment în totalul locuințelor aflate în construcție.
„Dezvoltarea segmentului middle market s-a produs ca urmare a creșterii constante a veniturilor și implicit a gradului de accesibilitate a achiziționării unei locuințe, existând un procent tot mai ridicat de potențiali cumpărători care doresc să cumpere o locuință cu un amplasament bun, semicentral sau în apropierea marilor centre de birouri, cu suprafețe mai generoase și cu finisaje de mai bună calitate”, se explică în raportul Coldwell Banker România.
„Acești potențiali cumpărători sunt puțin influențați de creșterea dobânzilor, amânând pentru mai mulți ani achiziționarea unei locuințe din pricina absenței unei oferte conforme cu cerințele lor. De asemenea, o altă categorie de cerere existentă este reprezentată de cumpărătorii care fac un upgrade de la o locuință nouă, dar cu un amplasament mai deficitar, sau de la o locuință veche, reprezentând o altă categorie de cerere existentă pe segmentul middle market”, adaugă reprezentanții companiei de consultanță imobiliară.
De menționat este și faptul că această creștere pe segmentul middle market este influențată în 2018 și de revenirea zonei de vest a Capitalei pe primul loc în topul celor mai active la nivelul dezvoltării rezidențiale din oraș.
În ciuda acestei creșteri de pe segmentul middle market, cele mai multe locuințe care vor fi finalizate pe parcursul anului în curs se vor adresa tot segmentului mass market, respectiv 51,5% din oferta totală disponibilă în București, chiar dacă procentul este în scădere față de 2017.
„Principala metodă de achiziție pe segmentul mass market este reprezentată de finanțările prin programul Prima Casă, diminuarea fondurilor disponibile prin programul guvernamental putând să reprezinte un potențial risc pentru dezvoltatorii de profil pe termen mediu și lung, majorarea salariilor, economiile potențialilor cumpărători, dar și optimizarea costurilor de dezvoltare urmând să fie factori de contacarare a acestor riscuri”, se explică în raport.
O scădere semnificativă, comparativ cu anii anteriori, se poate observa în 2018 pe locuințele de tip low market, componentă a segmentului mass market. Aceste locuințe sunt amplasate de cele mai multe ori în afara orașului sau în zone deficitare din punct de vedere al infrastructurii, au suprafețe mai mici, dar și finisaje de slabă calitate.
„Diminuarea ponderii deținute de unitățile low market se va produce și ca urmare a îmbunătățirii infrastructurii rutiere din anumite zone, dar și ca o consecință a creșterii cererii pentru locuințe cu suprafețe mai mari și amplasate în zone cu o infrastructură generală mai bună”, conform Residential Market Beat 2018.
Vestul Capitalei, pe prima poziție în topul zonelor unde se vor livra cele mai multe locuințe în 2018
Cele mai multe locuințe se vor livra în 2018 în zona de vest a Capitalei, respectiv 37,3% din total. Reprezentanții Coldwell Banker România susțin că dezvoltarea polului de birouri Grozăvești-Politehnică va face vestul orașului și mai atractiv pe viitor pentru investitorii de pe segmentul rezidențial.
Pe locul al doilea în clasament se află în 2018 zona de nord a Bucureștiului, aceasta deținând 22,2% din totalul noii oferte.