Jucătorii din piața de materiale de construcții vorbesc tot mai mult despre creșteri ale afacerilor lor. Cât de mult din această tendință vizează domeniul rezidențial?
Cele cinci manifestări expoziționale dedicate construcțiilor și amenajărilor organizate între 10 și 13 aprilie la Romexpo București au reunit peste 400 de expozanți pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați. An total, Construct Expo, Ambient Expo, Romtherm, Expo Flowers & Garden și Antique Market au reușit să atragă 17.000 de vizitatori.
”În general, târgurile și expozițiile sunt imagini fidele ale situației reale a domeniilor pe care le reprezintă, iar cele cinci evenimente de la Romexpo nu fac excepție. Din semnalele primite de la expozanți și vizitatori, lucrurile par să se îndrepte și sperăm într-o evoluție pozitivă. Desigur că ne dorim să revenim la cifrele de acum șapte ani, dar importanți sunt pașii mici și siguri” declară Mariana Suciu, Director General, ROMEXPO S.A.
Producătorii de materiale pentru construcții vorbesc și ei despre creșteri, de asemenea cu un optimism moderat. Nici nu ar avea cum să fie altfel, dacă luăm în considerare declinul semnificativ din perioada de criză. ”Anul trecut ne-am consolidat poziția pe piață și am avut o creștere de 16% și o creștere a profitabilității de aproape 50%. Creșterea a venit pentru că am început să producem, pe linia proprie, țigla metalică și sistemul de jgheaburi și burlane Novatik , dar și din niște exporturi pe care le-am făcut. Producția îți oferă niște oportunități pe care doar comerțul nu ți le oferă”, a declarat, pentru CPI, Dan Mircescu, general manager al companiei Final Distribution, care furnizează soluții premium pentru acoperișuri.
Producătorul de vată minerală de sticlă URSA România își propune o creștere a cifrei de afaceri de 6% în 2014, în condițiile în care în 2013 nivelul acesteia a fost de 5,5 milioane de euro. “În primul trimestru am avut o ușoară creștere de aproximativ 2 procente, față de aceeași perioadă a anului trecut. Spre finalul lunii martie comenzile s-au diminuat din cauza vremii nefavorabile construcțiilor, dar și a apropierii sărbătorilor de Paște sau a minivacanțelor programate la sfârșitul lunii aprilie. Vom recupera însă înainte de sosirea verii dar mai ales în toamnă, când, în mod tradițional, se realizează volumele cele mai mari pe piața pe care operăm noi”, declară Sorin Pană, director comercial URSA România.
Și alți jucători din domeniu vizează creșteri în acest an. Un exemplu în acest sens este compania Symmetrica, producător de pavele şi borduri vibropresate care a realizat, în cei 20 de ani de la înfiinţare, investiţii totale de 23 milioane de euro, sumă din care 18,5 milioane de euro au fost direcţionate către cele cinci unităţi de producţie. “După ce în 2012 am înregistrat un avans cu 5% a cifrei de afaceri, în ciuda evoluţiei negative a pieţei, anul trecut afacerile companiei au raportat iar o creştere cu 7%, ajungând la circa 15,4 milioane de euro”, declară Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica. “70% din produsele livrate în cei 20 de ani de la înfiinţare au fost destinate proiectelor publice, în timp ce 20% proiectelor private de tip industrial sau comercial. Doar 10% din volumul produs în fabricile noastre în această perioadă a fost destinat clienţilor finali sau proiectelor rezidenţiale. Raportat la tipurile de produse, 60% din volumele livrate au fost de pavaj.”
Un alt semn că lucrările de construcții sunt pe un trend ascendent vine de la Lasselsberger Ceramics România, deţinătorul brandului Cesarom, care a lansat de curând un nou format de gresie porțelanată, de 42×42 de centimetri. „Lansarea noului format va avea un puternic impact în business-ul companiei în acest an. Astfel, pentru 2014, mizăm pe o creştere cu 10% a cifrei de afaceri, dar şi pe o majorare a cotei de piaţă”, spune Sergiu Apolzan, Director Vânzări & Marketing al Lasselsberger Ceramics România.
Potrivit acestuia, noul produs se pretează la amenajarea a diferite spaţii, de la living, baie şi bucătărie, la grădină, zone publice, instituţii, reprezentând o soluţie ce optimizează atât spaţiile mari, cât şi pe cele mai puţin generoase.
Ce înseamnă toate aceste anunțuri pentru segmentul rezidențial? Indică ele o posibilă creștere a pieței în următorii ani? Din ce direcție vor veni oportunitățile pentru brokerii imobiliari? ”Piața a fost foarte dificilă, de la an la an a fost mai greu, chiar dacă cifrele au crescut, efortul a fost dublu. Și anul acesta este extrem de capricios, cu o lipsă fantastică de predictibilitate, care îți macină nervii și timpul și resursele. Oamenii nu au încrederea venitului ulterior și, când vorbești de o investiție pe termen mediu și lung, de achiziția unor bunuri de folosință îndelungată, oamenii se gândesc din ce în ce mai mult, decizia se ia din ce în ce mai greu. Ponderea renovărilor a crescut din ce în ce mai mult, pentru că vine dintr-o nevoie imediată, însă atunci când îți faci o casă nouă și ajungi la acoperiș, începi să te gândești dacă-ți mai ajung banii”, spune Dan Mircescu.
Sumarizând, putem spune că producătorii de materiale de construcții sunt optimiști și mizează, cu moderație, pe segmentul rezidențial. Iar asta nu poate fi decât un semnal de bun augur pentru brokerii imobiliari, care fie vor avea mai multe locuințe noi de vândut, fie un stoc existent de mai bună calitate.