O poziție precaut-optimistă: piața rezidențială în contextul COVID-19, prin ochii dezvoltatorului Ovidiu Șandor

În opinia omului de afaceri, un aspect important care diferențiază situația actuală de criza financiară declanșată în 2008 este că lichiditățile nu au dispărut, peste noapte, din piață.

Ovidiu Șandor, CEO al companiei Mulberry Development, s-a arătat precaut-optimist în ceea ce privește situația imobiliarelor autohtone în contextul epidemiei de COVID-19, în cadrul unei conferințe organizate de Cushman & Wakefield Echinox și firma de avocatură Dentons Romania. În opinia sa, sectorul rezidențial nu traversează o criză similară cu cea din 2008, pentru simplul motiv că, în momentul de față, lichiditățile nu au dispărut, peste noapte, din piață. Un alt aspect care face diferența față de perioada 2008-2010 este că investițiile speculative, adică achizițiile în scopul revânzării în profit, ocupă, acum, o pondere nesemnificativă din totalul vânzărilor. Asta în condițiile în care, la ora actuală, majoritatea investitorilor din imobiliare au în vedere o amortizare a costurilor prin închiriere.

„Suntem cu piciorul și pe frână, și pe accelerație”

Potrivit lui Șandor, sectorul construcțiilor a fost unul dintre cele mai puțin afectate de criza din domeniul sanitar – la aceasta contribuind, desigur, și faptul că lucrul pe șantier se desfășoară, în mare parte, în aer liber. „Noi acum livrăm prima clădire de apartamente și n-am întâmpinat probleme la această livrare”, a subliniat Șandor, referindu-se la ansamblul imobiliar multifuncțional ISHO, din Timișoara, pe care compania sa îl are în dezvoltare.

Omul de afaceri a adăugat că, în cadrul proiectului deja menționat, dezvoltarea componentei office și a celei rezidențiale continuă, chiar dacă cea a componentei hoteliere a fost trecută în așteptare, „din motive evidente” (n.red. având în vedere sectorul turismului a fost foarte greu lovit de criza din domeniul sanitar). Cu toate acestea, începerea lucrărilor la o nouă clădire, de 100 de apartamente, pentru care există deja o listă de așteptare pentru clienți, a fost, pentru moment, amânată. „Suntem cu piciorul și pe frână, și pe accelerație”, a declarat Șandor, arătând că strategia de lucru a companiei pe care o conduce va depinde, în mod firesc, de evoluția pieței din perioada următoare. „Noi lucrăm pe diverse scenarii, ținem aproape și cu băncile finanțatoare”, a precizat omul de afaceri.

Efecte pozitive în domeniul locuirii

Din spusele lui Șandor reiese că situația generată de epidemia de COVID-19 are potențialul de a genera și efecte pozitive în piața rezidențială. Unul dintre acestea ar fi că, după ce și-au petrecut majoritatea timpului acasă, în perioada de izolare, este de așteptat ca românii să acorde mai multă atenție spațiului locativ. Astfel, îmbunătățirea gradului de confort locativ poate atrage, în perioada următoare, o bună parte din resursele orientate până acum către asigurarea unei „imagini” favorabile în societate (prin achiziții în domeniul auto, fashion etc.). „O bună parte din acei bani vor fi mutați spre locuire”, spune omul de afaceri.

Citește și:
Ovidiu Șandor, Mulberry Development: „Ne așteptăm la un an relativ stabil”. Cea mai mare provocare din piața construcțiilor și planurile dezvoltatorului pentru proiectul ISHO în 2019

La aceeași suprafață locativă, acesta este de părere că apartamentele compartimentate în mai multe camere vor avea de câștigat, întrucât acestea pot oferi membrilor familiei mai multă intimitate, mai ales în situațiile în care trebuie să se implice în activități diferite. De asemenea, „tot ce înseamnă spațiu exterior va începe să însemne mai mult decât până acum”, punctează acesta – iar, pe segmentul apartamentelor, aceasta se va traduce printr-o atenție sporită acordată teraselor și balcoanelor.

Nu în ultimul rând, a arătat Șandor, localizarea și facilitățile disponibile în proximitatea locuinței vor avea o și mai mare „greutate” în ochii cumpărătorilor, răspunzând nevoii de a reduce timpul alocat deplasărilor. Astfel, accesul facil către zonele publice exterioare, de tipul parcurilor, va fi un important avantaj, în vreme ce retailul stradal va avea de câștigat, în detrimentul magazinelor amplasate în malluri.