Opinia unui dezvoltator din București despre modificările propuse la Prima Casă. Ar schimba acest aspect pentru a veni în ajutor familiilor care vor mai mult spațiu

Modificările propuse pentru programul Prima Casă sunt unele de bun augur, având în vedere dorința oficialilor de a accentua caracterul social al acestuia, este de părere Lucian Azoiței, CEO Forty Management, companie din portofoliul căreia fac parte mai multe proiecte rezidențiale, cel mai nou dintre acestea – ansamblul cu aproape 200 de apartamente Central District 4 Elemente – aflându-se în construcție, la ora actuală, în cartierul Titan din București.

modificari prima casa o familie o casa

Azoiței consideră că, în varianta de până acum, programul inițiat în urmă cu zece ani nu mai avea efect, mai ales pe fondul creșterilor de preț înregistrate în ultima perioadă.

„Schimbarea este benefică. Acesta trebuie să fie eminamente un proiect social”, ne-a declarat CEO-ul Forty Management, menționând că business-ul companiei sale nu va fi influențat semnificativ de modificările propuse în proiectul de act normativ publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), având în vedere faptul că numărul de unități care se adresează celor care vor să facă o achiziție prin Prima Casă este destul de restrâns.

Lucian Azoiței, care se bucură de peste 15 ani de experiență pe piața de real estate, este, totodată, de părere că dezvoltatorii se vor adapta treptat la noile cerințe și își vor adapta și produsele în funcție de acestea pe viitor.

Deși spune că este de acord cu ideile din proiectul Finanțelor, el precizează că, dacă ar fi fost la latitudinea sa, ar ridica nivelul plafonului pentru că familiile care au nevoie de mai mult spațiu, respectiv de locuințe cu 3 camere, nu se pot încadra, cel puțin în București, în cerințele programului.

Potrivit celui mai nou raport Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence Imobiliare.ro, aferent trimestrului al II-lea, prețul mediu de vânzare pentru apartamentele din Capitală a ajuns la 1.310 euro/mp util, în creștere cu 31% în ultimii 5 ani. Astfel, puteam face o estimare că pentru a cumpăra un apartament cu 3 camere, să spunem cu o suprafață minimă de 66 de mp, bucureștenii trebuie să scoată din buzunar cel puțin 86.460 de euro.

Vă reamintim că reprezentanții MFP au publicat recent un proiect de act normativ prin care denumirea programului Prima Casă ar urma să fie modificată în O familie, o casă și prin care se dorește introducerea unor condiții suplimentare pentru cei care vor să-l acceseze.

Se introduce astfel un prag de venit pentru beneficiarii programului, astfel:

  •  4.500 de lei venituri nete lunare – beneficiar individual sau beneficiar împreună cu soțul sau soția
  • 7.000 de lei venituri nete lunare – familii cu unul sau mai mulți copii.

Tot în proiect se vorbește despre menținerea avansului minim de 5% și se introduce un preț de achiziție de maximum 70.000 de euro (echivalent în lei la cursul BNR valabil în data încheierii contractului de vânzare-cumpărare). Valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 de euro, echivalent în lei.

În proiect se amintește și de refinanțarea creditelor obținute prin program și de acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

  • reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil
  • reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu cel puțin doi copii.

Anul trecut, au fost acordate prin Prima Casă 20.423 de garanții cu o valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a garanției acordate a fost de 94.000 de lei. Tot pe parcursul anului trecut au fost acordate și 7.160 de promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei, conform datelor MFP.

În prima jumătate a lui 2019 au fost acordate circa 6.600 de garanții și promisiuni de garantare, potrivit datelor Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, în scădere față de numărul înregistrat în perioada corespunzătoare din 2018.

Citește și: Teodorovici despre modificările Prima Casă – „Ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă”

Citește și: Ce locuințe preferă românii care apelează la Prima Casă

Citește și: Dezvoltator din Capitală –  Nu se pune problema unei crize imobiliare, prețurile nu au unde să scadă. Iată ce argumente aduce

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])