Oportunități pe piața de locuințe noi

Veștile din domeniul rezidențial nou sunt încurajatoare: pe parcursul anului trecut, stocul național de locuințe noi a crescut cu 40.000 de unități,iar în luna aprilie, la tIMOn, dezvoltatorii imobiliari au lansat noi ansambluri.

construcție apartamente noi

Datele Institutului Național de Statisitică sunt, la o primă vedere, descurajatoare pentru segmentul rezidențial: în anul 2013 au fost finalizate 40.071 locuinţe, în scădere cu 2.495 locuinţe, faţă de anul 2012. Mai mult decât atât, analiza construcţiei de locuinţe noi pune în evidenţă menţinerea ponderii în mediul rural a locuinţelor terminate, atât în2012 (56,3% din total), cât şi în 2013 (56,8%).

Orice broker imobiliar știe însă că informațiile statistice, cifre seci, nu arată și nivelul vânzărilor pe segmentul de locuințe noi. Să vedem partea plină a paharului: de fapt, datele arată că, în ultimii doi ani, au fost finalizate 82.637 de locuințe noi, dintre care cele mai multe (78.543 de locuințe), din resurse private.

Faptul că mediul rural deține peste jumătate din stocul nou creat în ultimii doi ani nu este nici el de natură să îngrijoreze, pentru că, după cum bine știm din experiența imobiliară a ultimului deceniu, foarte multe dintre noile ansambluri rezidențiale sunt construite în afara orașelor mari, pe raza unor localități din categoria satelor.

Oricum, și în mediul urban construcția de apartamente noi este în plină ascensiune, după mai mulți ani de scădere. Ansambluri precum Militari Residence (care va avea în curând un total de 5.600 de apartamente, dintre care 1.600 sunt noi pe piață) sau Confort Urban (500 de apartamente livrate la sfârșitul anului trecut), ambele din Capitală, totalizând investiții cumulate de aproximativ 95 de milioane de euro, sunt doar două dintre cele mai recente exemple în acest sens.

Încurajator este că și marii jucători din domeniu au demarat pași concreți în dezvoltarea de ansambluri rezidențiale noi. ”Am finalizat Edenia Titan și Evocasa Optima, în 2013 în toamnă, spre final. Am început tot în toamnă a patra clădire din proiectul de la Iași, Copou Bellevue, 50 de apartamente cu una și două camere. Suntem momentan în procesul de avizare și autorizare pentru proiecte în zonele Berceni și Cotroceni, la fosta platformă Ventilatorul”, explică Alina Necula, Head of Marketing & Sales în cadrul Adama, parte a fondului de investiții austriac IMMOFINANZ. ”Am făcut un masterplan pentru fiecare proiect, depinde foarte mult și de cererea din piață. Avantajul nostru este că aceste proiecte sunt în oraș, o să construim tot în oraș, aproape de metrou și alte mijloace de transport în comun.”

De remarcat este și revenirea pe piață a unor dezvoltatori care au avut succes în timpul perioadei de boom imobiliar. Astfel, Domus Stil, dezvoltator controlat de oamenii de afaceri Robert și Ionuț Negoiță, a lansat în prima zi a Târgului Imobiliar Național (tIMOn – a avut loc în perioada 24-27 aprilie la București) ansamblul Trend Residence, cu 200 de unități locative, toate vile. Cea mai mică dintre case va avea o suprafață de 163 de metri pătrați și va costa 79.900 de euro. Frații Negoiță au dezvoltat în trecut ansamblurile Confort Park și Confort City din Capitală.

Un alt ansamblu nou, de case, dezvoltat în zona Corbeanca, Flamingo Park, a fost lansat la tIMOn cu o ofertă specială: 50.000 de euro pentru case de 124 de metri pătrați, valabilă doar pe perioada târgului. Prețul de piațムeste de 69.000 de euro.

”Am dezvoltat, în 2007 și 2009, Flamingo Gardens 1 și 2 , două proiecte mici, tot în Corbeanca. Urmează să dezvoltăm o fază mai importantă, de 150 de case în perioada 2014-2015. Lansăm acest ansamblu ușor înaintea pieței. Anul 2015 ar fi un pic după ce va începe piața, aprilie 2014 e un pic înainte, dar trebuie să avem în vedere și ciclul de producție”, a declarat pentru CPI Dragoș Cincă, managing partner în cadrul Flamingo Park. ”Oferta curentă pentru cei care au cash este să-și plătească la faze de lucrări, iar pe cei care nu au, îi putem asista în obținerea finanțării.”

Revenind la datele INS, trebuie spus că, deși în 2013 cea mai mare creștere a numărului de locuințe noi finalizate s-a înregistrat în Capitală (cu 748 mai multe locuințe finalizate în 2013 față de 2012), nu doar Bucureștiul este atractiv pentru investitori.

Regiunea de dezvoltare Vest, cu o creștere de 295 de locuințe noi finalizate anul trecut față de 2012, este de asemenea interesantă pentru dezvoltatori, atât locali, cât și străini. Aradul este unul dintre polii de atracție, două companii anunțând deja investiții în segmentul rezidențial (ARED –va termina anul acesta al treilea ansamblu sub brandul RED, ducând astfel numărul locuințelor finalizate în cele trei complexuri la 1.500 și construiește un ansamblu de 280 de apartamente la Oradea –, și Tagor, care a demarat prima fază – 107 apartamente din 1.200 anunțate – a unui ansamblu rezidențial în centrul orașului).

Nu doar regiunea de vest este interesantă pentru investitori. De pildă, în premieră și în exclusivitate la tIMOn, agenția Real Time a lansat un nou complex rezidențial, Bujorului Residence, situat în zona ultracentrală a Craiovei. Este pentru prima oară când în capitala Olteniei se pregătește o dezvoltare rezidențială de dimenisiuni atât de mari: opt blocuri totalizând 235 de apartamente cu două,trei și patru camere și penthouse-uri.

Iașiul este un alt oraș în care apetitul pentru achiziții imobiliare este crescut. ”La Iași e bună piața. Avem trei clădiri construite, 120 de aprtamente, două și trei camere, vândute în proporție de 95%. La a a patra clădire am schimbat tipul de apartamente, am făcut numai cu una și două camere. Targetăm foarte mult oamenii care vor să cumpere apartamente pentru investiții, pentru că nivelul chiriei la două camere în Iași este similar cu cel din București. La noi în proiect, cei care oferă spre închiriere apartamente cu două camere în blocurile finalizate anterior iau 400 de euro chirie, iar la trei – 600 de euro. Randamentul este foarte bun, între 7% și 10%”, explică Alina Necula.

Intrarea pe piață a unor oferte noi este o veste cât se poate de bună pentru brokerii imobiliari, însă reprezintă doar unul dintre factorii care pot readuce vânzările pe un trend ascendent.

Alți vectori de succes sunt puterea de cumpărare a clientului final și existența posibilității de a accesa un credit imobiliar sau ipotecar. Creșterea economică din 2013, an în care PIB-ul a crescut cu 3,5% față de 2012, reprezintă un motiv de optimism.

Mai rămâne creditul, iar lucrurile par să se miște și în această direcție. ”Piața imobiliară e în revenire, a început lumea să-și caute din nou case, s-au dezghețat și creditele, băncile au început să fie din ce în ce mai maleabile. Se solicită și creditul ipotecar, dar și Prima Casă”, spune Valentin Ghioca, credit advisor în cadrul Kiwi Finance.