Orașe în care brokerii vor avea mai multe oportunități în 2017

Peste 25.000 de locuințe noi se află în construcție în prezent în București și celelalte piețe rezidențiale principale din România.

constructii noi 24.04. dreamstime_s_22903531Construcția de apartamente noi reprezintă, pentru brokerii și agenții imobiliari, oportunități în plus, mai ales în condițiile în care se află stocul în prezent. ”Stocul scade și este o problemă uriașă în special pe segmentul locuințelor existente. Vorbim de 30% scădere a stocului în trimestrul al patrulea din 2016 față de aceeași perioada din 2015, ceea ce pune presiune pe preț. În perioada 2012-2013, doar 30% din clienți căutau locuințe noi, acum e 50%, cerere uriașă. Potrivit datelor Institului Național de Statistică, anul trecut au fost construite 52.000 de locuințe noi în România, iar 10.000 dintre acestea în București și Ilfov”, declara, la sfârșitul lunii martie, Dorel Niță, Head of Research AnalizeImobiliare.ro, speaker în cadrul evenimentului SEE Property Forum.

Coldwell Banker Affiliates of Romania a realizat un studiu în care prezintă livrările ce vor avea loc în acest an în principalele piețe rezidențiale din România. Prezentăm mai jos concluziile acestui studiu, care cu siguranță că sunt interesante mai ales pentru agenții și brokerii imobiliare ce activează în aceste orașe.

Cea mai mare piață rezidențială din România este regiunea București-Ilfov unde în prezent se află în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuințe în proiecte rezidențiale care ar urma să fie livrate în acest an, dacă dezvoltatorii își vor respecta ritmurile de construcție anunțate.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unități (59,5%), sunt reprezentate de locuințe mass market, adică proiecte rezidențiale amplasate în zonele mărginașe ale orașului sau în interiorul marilor cartiere, care pun pe piață locuințe cu suprafețe mai mici sau similar comparativ cu cele ale locuințelor vechi și care sunt incluse în proiecte care oferă un număr limitat de facilități.

Anul în curs confirmă și consolidarea segmentului middle market, aproximativ 4.500 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureștiului, în zona de nord a orașului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017. Aceste proiecte sunt formate din locuințe cu suprafețe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie și cu facilități variate puse la dispoziția viitorilor locatari.

Adițional, aproximativ 500 de locuințe premium și de lux ar urma să fie livrate în acest an în București și împrejurimi. În 2016 au fost finalizate 10.022 de locuințe în regiunea București – Ilfov potrivit Institutului Național de Statistică.

Prețurile medii de tranzacționare se situează între 800 și 1.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul mass market, între 1.200 și 1.700 de euro pe metru pătrat pe segmentul middle market și peste 2.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul premium.

A doua piață rezidențială după dimensiuni din România este reprezentată de Cluj – Napoca și împrejurimi, în special Florești. Datele Coldwell Banker România arată că aproximativ 4.200 de locuințe ar urma să fie livrate la nivel regional în 2017, cea mai mare parte (80%) a unităților aflate în dezvoltare în Cluj – Napoca adresându-se segmentului middle market, în timp ce cele aflate în dezvoltare în Florești țintesc în special cumpărătorii mass market. Oferta nouă pusă pe piață înregistrează ritmul foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbție de peste 90% până la livrarea proiectelor.

Sibiu a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidențial, datorată unei cereri susținute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producției de componente auto, industrial și retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unități ar urma să fie finalizate în acest an în regiune potrivit datelor Coldwell Banker România, zona Turnișor reprezentând cel mai important pol de dezvoltare al orașului.

Aproximativ 2.100 de uniăți rezidențiale ar urma să fie finalizate în 2017 în Brașov și împrejurimi, în creștere cu 10,5% comparativ cu anul anterior. Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piață de 35%.

Ca și în Cluj – Napoca, oferta nouă pusă pe piață în Brașov și înregistrează ritmul foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbție de peste 90% până la livrarea proiectelor. Prețul mediu de tranzacționare a fost anul trecut de 925 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Coldwell Banker, pentru acest an fiind estimată o majorare de 5%, până la aproximativ 970 de euro pe metru pătrat. Cele mai importante zone de dezvoltare amplasate în apropierea Brașovului sunt Sânpetru, Săcele, Cristian și Ghimbav.

Constanța reprezintă una dintre cele mai mari piețe rezidențiale din România, cu peste 15.000 de locuințe finalizate în ultimii nouă ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În acest moment se află în construcție aproximativ 1.400 de noi locuințe în Constanța și împrejurimi, potrivit datelor Coldwell Banker România, gradul anual de absorbție al locuințelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%.

Iași și Timișoara reprezintă alte două piețe rezidențiale din România unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuințe noi în ansambluri rezidențiale, în timp ce Craiova, Oradea și Pitești sunt orașele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul piețelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuințe noi.