Bugetul mediu alocat de români pentru achiziția de plăci ceramice este de circa 1.700 de lei, potrivit unui nou studiu realizat de Lasselsberger Ceramics România. Criza din ultimele trei luni nu s-a reflectat la nivelul acestei sume.
Peste 80% dintre consumatori pleacă la cumpărături cu un buget bine stabilit în minte, iar cei mai mulți dintre ei ajung să cheltuiească pe gresie și faianță între 1.000 și 2.000 de lei. Doar 19% depășesc suma de 2.000 de lei.
Încăperile cel mai des finisate cu gresie și faianță sunt baia și bucătăria, iar suprafața medie placată este de circa 33 de mp.
Cel mai des motiv invocat pentru achiziția de plăci ceramice este, potrivit studiului, renovarea locuințelor. Dorința de a moderniza spațiile depășește nevoia de a înlocui gresia și faianța veche, aflată într-o stare de uzură avansată.
Mai mult, 63% dintre cei care aleg să renoveze din dorința de a-și moderniza locuințele sunt interesați de tendințele actuale în amenajări interioare și sunt de părere că produsele scumpe nu reflectă întotdeauna calitatea ridicată a materialelor. Înainte de a lua o decizie, românii se consultă cu alte persoane și sunt deschiși la recomandări. Ei își găsesc, totodată, inspirația atunci când merg să-și viziteze prietenii, când merg la restaurant sau la mall, acordând în mod natural mai multă atenție felului în care sunt amenajate spațiile, arată analiza companiei.
Consumatorii care sunt nevoiți să schimbe gresia și faianța din motive de uzură sunt mai puțin pretențioși în privința designului, a culorii sau a țării de origine a materialelor și aleg soluțiile funcționale și durabile.
Patru din 10 români spun că și-ar cumpăra gresie și faianță din magazinele online, însă până acum mediul online a reprezentat pentru ei, în principal, o sursă de informare. Cei mai mulți consideră, în continuare, că este necesar să iei contact fizic cu plăcile ceramice și să le simți textura înainte de a le cumpăra.
Lasselsberger Ceramics România deține CESAROM, liderul pieței românești de gresie și faianță. CESAROM se produce în fabrica Sanex din Cluj-Napoca, care are o capacitate totală de producție de peste 8 milioane de mp anual.
Citește și: Pe ce s-au dus banii tăi in 2019? Veniturile lunare s-au menținut sub 5.000 de lei pe gospodărie
Citește și: Sfaturi practice pentru prevenirea răspândirii COVID-19 la locul de muncă