Pandemia, reflectată în numărul autorizațiilor. S-au eliberat aproape 17.900 în prima jumătate a anului

În prima jumătate anului 2020 s-au eliberat, la nivel național, aproape 17.900 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale. Încetinirile apărute pe fondul pandemiei, inclusiv în ritmul de lucru al autorităților, s-au reflectat la acest capitol în perioada de lockdown. Începutul verii a adus, însă, vești bune.

Anul a demarat în forță, în primele două luni numărul autorizațiilor eliberate pentru clădiri rezidențiale depășindu-l considerabil pe cel înregistrat la începutul lui 2019. În martie, prima lună de pandemie de la jumătate căreia s-a instituit și starea de urgență în România, au apărut, însă, unele semne de scădere la acest capitol. În total, s-au eliberat cu aproape 570 de autorizații în minus față de martie 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Aprilie, luna de lockdown, a venit cu o scădere record, fiind eliberate doar 2.290 de autorizații în țară față de 3.665 în intervalul corespunzător al anului trecut. O diferență de circa 1.000 de autorizații a fost înregistrată și în mai, luna de la jumătatea căreia multe dintre restricțiile impuse inițial au fost ridicate și lucrurile au început să revină la normal.

Evoluția numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în semestrul I din 2020, date INS

Începutul verii a adus vești bune. Pe parcursul lunii iunie s-au eliberat 3.881 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu circa 27% față de mai. S-a ajuns astfel la un nivel similar cu cel din iunie 2019, ba chiar acesta a fost depășit ușor. Dacă această tendință va continua să persiste, în iulie și august ar trebui să se elibereze în jur de 4.000 de autorizații.

Evoluția numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în semestrul I din 2019, date INS

Până la jumătatea anului, s-au eliberat 17.878, dintre care aproape 12.500 în lunile de pandemie, cu 12% mai puține față de numărul înregistrat în semestrul I din 2019, potrivit datelor INS.

Evoluția numărului de autorizații de construire eliberate anual pentru clădiri rezidențiale, 2008-2019, date INS

Nu trebuie să trecem însă cu vederea faptul că 2018 și 2019 au fost doi ani extrem de buni la acest capitol, cu peste 42.000 de autorizații. Acest prag nu mai fusese depășit din 2010.

Scăderi importante în Capitală și împrejurimi

Cea mai semnificativă scădere s-a înregistrat în prima jumătate anului în cazul zonei București-Ilfov, dacă ne raportăm la perioada similară din 2019. Aici, ne-am apropiat de pragul de 2.000 de autorizații, dar nu am reușit să-l depășim în condițiile în care în semestrul I din anul trecut se eliberau 2.674 de autorizații pentru clădiri rezidențiale.

Autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, S1 2019-S1 2020, date INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

O altă scădere importantă a apărut la nivelul regiunii de dezvoltare de Sud-Est, care cuprinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Singura regiune în care a crescut în acest interval numărul de autorizații eliberate pentru clădiri rezidențiale a fost cea de Nord-Vest, care include județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Citește și: Impactul COVID-19 pe piața apartamentelor din București. Câte s-au vândut și la ce prețuri? Oferta a fost marcată, cererea e pe „verde”

Citește și: Mersul pieței rezidențiale în trimestrul II. Cu excepția Capitalei, prețurile apartamentelor s-au majorat în marile orașe 

Citește și: Efectele COVID-19 în Cluj și Brașov. Priscorniță, Blitz:”A venit peste noapte. Eram înainte ca o mașină cu 220 de km/oră”

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])