Pe ce dau banii românii? Cât alocă pentru locuințele lor și pentru mobilier

Veniturile totale medii lunare au ajuns în ultimul trimestru al anului trecut la 4.999 lei pe gospodărie, respectiv la 1.939 de lei pe persoană, în timp ce cheltuielile totale au reprezentat 86% din nivelul acestora și au ajuns la 4.300 de lei lunar pe gospodărie, respectiv de 1.667 de lei pe persoană.

Cheltuielile de consum au reprezentat aproape 62% din structura cheltuielor totale ale gospodăriilor, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), și au ajuns la nivelul de 2.655 de lei. Pe locul al doilea s-au aflat impozitele și contribuțiile cu 1.403 lei. Cei mai puțini bani au fost alocați, la nivel de gospodărie, pentru investiții, nici 12 lei.

Infografic: structura cheltuielilor totale ale gospodăriilor, T4 2019, INS

Din cheltuielile totate de consum, cei mai mulți bani s-au dus pe produse agroalimentare și pe băuturi nealcoolice, aproape 32% din total, echivalentul a circa 839 de lei. De remarcat este și faptul că intervalul de timp analizat cuprinde perioada sărbătorilor de iarnă.

Infografic: structura cheltuielilor totale de consum pe destinații, T4 2019, INS

Cheltuielile cu locuința și utilitățile (apă, electricitate, gaze, alți combustibili) au reprezentat 16% din total și au ajuns în ultimul trimestru la circa 425 de lei. Acestea au fost urmate de sumele alocate pentru încălțăminte și îmbrăcăminte, băuturi alcoolice și tutun, care au reprezentat ficare cam jumătate din banii dedicați locuinței, potrivit datelor INS.

Tot în acest interval de timp circa 169 de lei au fost cheltuiți în medie pe gospodărie pentru mobilier, dotarea și întreținerea locuințelor. Cele mai mici sume au fost alocate educației.

Citește și: Prețurile locuințelor, în creștere în UE. Cum stă România față de alte țări din regiune

Citește și: Piața chiriilor, încotro? Cum văd lucrurile invitații celei mai noi ediții imoExpert

Citește și: Adio Prima Casă, bun venit O familie, O casă! Schimbări radicale în criteriile de eligibilitate

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])