Pe ce s-au dus banii tăi în 2019? Veniturile lunare s-au menținut sub 5.000 de lei pe gospodărie

Veniturile totale medii lunare s-au ridicat, în 2019, la 4.790 de lei pe gospodărie și la 1.853 de lei pe persoană, în timp ce cheltuielile totale au reprezentat 85,4% din nivelul acestora ajungând la 4.092 de lei lunar pe gospodărie, respectiv la 1.583 de lei pe persoană. 

Cheltuielile de consum au reprezentat 61% din structura cheltuielilor totale ale gospodăriilor, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), și s-au apropiat de 2.500 de lei.

Spre comparație, banii dați pe impozite și alte contribuții au însumat circa 33% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în timp ce în cazul investițiilor procentul scade sub 1%. Practic, investițiile totalizează circa 23 de lei.

Infografic: structura cheltuielilor totale ale gospodăriilor, INS

Din cheltuielile totale de consum, cei mai mulți bani s-au cheltuit pe produse agroalimentare și băuturi nealcoolice, mai exact aproape 813 lei, în creștere cu 56 de lei față de anul 2018, potrivit datelor INS.

Infografic: structura cheltuielilor totaale de consum pe destinații, INS 

Au urmat cheltuielile cu locuința și utilitățile (apă, electricitate, gaze, alți combustibili). Acestea au crescut în 2019 cu 33 de lei față de anul precedent și au reprezentat circa 16% din total, respectiv 401 lei.

Și sumele alocate pentru piese de mobilier, dotarea și întreținerea locuinței au crescut ușor anul trecut. S-au cheltuit circa 151 de lei în acest sens, față de 132 de lei în 2018.

Citește și: Evoluția prețurilor apartamentelor în luna mai. Scăderi moderate în patru mari orașe din țară

Citește și: Impactul COVID-19 pe piața chiriilor din Cluj-Napoca. Pierderi importante anticipate pe fondul anulării marilor evenimente

Citește și: Aproape 2.300 de autorizații de construire, eliberate în aprilie

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])