Investitorii din China vizează proiecte rezidențiale de mari dimensiuni din București și din alte orașe din țară. Chinezii sunt deja prezenți în Capitală și la Craiova.
La nivel european, investițiile chinezești în imobiliare au atins 13,5 miliarde de euro în trimestrul al treilea al acestui an, potrivit unei analize companiei de consultanţă Savills, cifră care reprezintă o creștere de 57%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar tendinţa este în continuare ascendentă.
Această performanţă se datorează în principal vânzării de către Blackstone a portofoliului logistic pan-european Logicor către China Investment Corp (CIC) pentru suma de 12,12 miliarde de euro, care marchează cea mai mare tranzacţie de investiţii din istoria imobiliară europeană
Majoritatea investitorilor asiatici se concentrează pe Marea Britanie şi Germania, care au reprezentat 53% şi respectiv 12% din totalul banilor asiatici intraţi în Europa în ultimele 12 luni.
Tinţa investitorilor asiatici se îndreaptă încet şi către Europa de Est. Volumul este ridicat în special în Cehia, grație celor două mari tranzacții semnate la sfârşitul anului trecut: achiziţionarea de către fondul suveran de investiţii din Singapore GIC a portofoliului P3 Logistic Parks pentru 375 milioane de euro şi cumpărarea de către CEFC China Energy co a clădirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro. Un interes crescut se remarcă şi pentru Polonia, România şi Slovacia.
Chinezii vizează proiecte rezidențiale de mari dimensiuni
În România, valoarea activelor logistice achiziţionate de CIC în Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara de la Blackstone a fost de 48 de milioane de euro. Ministerul Economiei din România a anunţat în iunie 2016, în cadrul unei reuniuni de cooperare economică, că investorii din China au convenit să investească peste 118 milioane de euro în cinci noi proiecte în România, inclusiv o fabrică de componente auto în Braşov, un complex imobiliar în Bucureşti în valoare de 23 de milioane de euro şi o centrală solară. În prezent investitorii chinezi sunt deja implicaţi în proiecte energetice la centralele Rovinari, Cernavodă, precum şi un proiect imobiliar în Craiova. „Guvernul român sprijină companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce dorim de la statul român este o mai bună coordonare a acestor proiecte”, a declarat ministrul chinez la acel moment.
Interesul investitorilor chinezi pentru piața din România vizează însă, din perspectivă imobiliară, în special domeniul rezidențial.
”Interesul investitorilor chinezi pentru piaţa din România este concentrat spre zona rezidenţială, manifestat mai ales prin securizarea unor terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte de tip city-in-city. Un criteriu definitoriu pentru a lua o decizie pozitivă în a investi în piaţa imobiliară din România este dimensiunea. Cu cât proiectul este mai mare, cu atât interesul este mai ridicat. Nu am observat până în prezent vreun interes pentru achiziţiile de clădiri de birouri sau ale altor produse similare”, a declarat Codrin Matei, Managing Partner, Head of Office, Capital Markets and Business Development la Crosspoint Real Estate.