Pericolul care are potențialul de a afecta, pe termen scurt, piața rezidențială

Piața rezidențială a urmat un trend ascendent pe parcursul anului 2017 și a făcut noi pași în direcția recuperării volumelor și prețurilor înregistrate în perioada 2009-2013. 

Noul ansamblu rezidențial Anchor Group

Această evoluție pozitivă a fost sprijinită de creșterea economică, dar și de programele și facilitățile susținute de stat – Prima Casă, TVA de 5% –  care au continuat să aibă o influență semnificativă asupra pieței, se arată într-un raport întocmit de compania de consultanță imobiliară GVA Activ.

Pe parcursul anului trecut au fost finalizate 53.301 unități din România, înregistrându-se o creștere anuală de 2% la nivelul pieței, 2017 fiind totodată al patrulea an consecitiv cu evoluție pozitivă.

Cu toate acestea, activitatea de pe parcursul anului trecut a fost în continuare sub 21% față de performanțele înregistrate cu 10 ani în urmă când au fost livrate 67.255 de unități noi.

Citește și: Creșterea prețurilor locuințelor din România a depășit media europeană

Vânzările au înregistrat, la rândul lor, rezultate pozitive, atât pe segmentul nou, cât și pe cel vechi, fiind stimulate de programul Prima Casă și de facilitatea de TVA 5%.

Prin programul Prima Casă s-au acordat, din 2008, aproape 240.000 de garanții, doar în primele 11 luni ale lui 2017 fiind acordate 23.437 dintre acestea. Cererea de accesare a programului rămâne mare, acesta fiind de interes în special pentru avansul de 5%, comparat cu cel de 15%-20% în cazul creditelor ipotecare, și pentru dobânda mai mică.

Potrivit raportului, prețurile pe segmentul rezidențial vor urma în continuare trendul de creștere în 2018.

Inflația în creștere este considerată a fi principalul pericol care are potențialul de a afecta pe termen scurt piața imobiliară rezidențială.

Citește și: Anca Bidian, CEO Kiwi Finance: „Nu moare nimeni fără Prima Casă”

Citește și: Geo Mărgescu, CEO Forte Partners: Produsele create de Prima Casă nu sunt benefice pentru viitorul pieței imobiliare

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])