Peste 10.209 de autorizații de construire, emise în primul trimestru din 2021. Avans important față de 2020

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), arată că la nivel național au fost emise, în primul trimestru din 2021, 10.209 de avize.

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, când erau emise 8.645 de autorizații la nivel național, poate fi observată o tendință vizibil ascendentă a indicatorului analizat. Este vorba, mai exact, de un avans de aproximativ 18% – evoluție cu atât mai importantă, dat fiind contextul general de piață ce a caracterizat anul 2020. Totuși, numărul de avize emise în primul trimestru echivalează cu un recul de aproximativ 4,6% față de trimestrul anterior, când erau eliberate 10.699 de autorizații de construire – evoluție explicabilă, însă, prin sezonalitatea pieței.

Potrivit datelor cuprinse în cel mai nou raport de piață realizat de Imobiliare.ro utilizând platforma specializată Analize Imobiliare, pe lângă cifrele care arată numărul total de locuințe finalizate în primul trimestru din 2021, (aproximativ 14.302 de locuințe au fost finalizate în primul trimestru din 2021, în întreaga țară), un indicator important de luat în seamă pentru formularea unor previziuni cu privire la evoluția pieței rezidențiale este reprezentat de numărul autorizațiilor eliberate pentru construirea unor clădiri de locuințe.

În ciuda tendinței de scădere a numărului de autorizații eliberate pe durata stării de urgență, acest indicator a consemnat, pe tot parcursul lui 2020, doar un recul ușor, de aproximativ 3% față de 2019, de la 42.541 la 41.311 de avize pentru clădiri rezidențiale. De menționat este că acest rezultat final reprezintă o îmbunătățire evidentă față de jumătatea anului, dat fiind că diferența față de 2019 se cifra, în T2 2020, la 12%. Per ansamblu, statisticile oficiale privind autorizațiile de construire eliberate anul trecut sugerează o evoluție satisfăcătoare a activității de dezvoltare pe piața rezidențială în perioada următoare.

 

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])