Peste 12.000 de locuințe „verzi” în România. La cât pot ajunge economiile?

Peste 12.000 de locuințe din România sunt incluse în proiecte rezidențiale „verzi”. Economiile pot ajunge să fie echivalente cu 10% din costul unui apartament nou, pe durata achitării unui credit ipotecar.

Aproximativ 60 de proiecte rezidențiale locale au primit o astfel de atestare, cele mai multe dintre ele fiind certificate „Green Homes”, după schema dezvoltată de Romanian Green Building Council. Alte 15 proiecte rezidențiale au obținut sau urmează să obțină o certificare verde după schema britanică BREEAM.

Există, astfel, la ora actuală peste 12.000 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale care au primit o certificare „verde”, conform unei analize BuildGreen, companie de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România.

Printre proiectele certificate RoGBC se numără Amber Gardens, Aviației Park sau One Herăstrău Park și One Mircea Eliade, toate din București, și Wings din Cluj-Napoca, iar în rândul ansamblurilor certificate BREEAM găsim Luxuria Domenii Residence din București sau Vox Vertical Village din Timișoara.

„Piața rezidențială locală s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în special pe anumite segmente, și cumpărătorii au devenit mult mai educați. Sperăm că în următoarea perioadă și în următorii ani să avem tot mai mulți cumpărători care să ceară informații despre performanța energetică a clădirilor și despre existența unei <certificări verzi> a proiectului”, a declarat Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Locuințele dintr-un proiect rezidențial conceput și construit conform principiilor sustenabilității, în special pentru cele care adoptă criteriile de performanță energetică incluse în schemele de certificare internațioanle, au consumuri de energie reduse cu 25%-50%, în funcție de nivelul de performanță atins și, implicit, de investițiile aferente implementării acestora.

Economiile apar în costurile cu încălzirea locuințelor, datorită materialelor și tehnicilor de construcție performante, și în consumul de electricitate.

Reducerea consumurilor de energie se traduce prin economii care pot reprezenta echivalentul a aproximativ 10% din costul unui apartament nou, pe durata achitării unui credit ipotecar.

Citește și: Viața la casă, un vis frumos pentru bucureșteni. Cererea a explodat în timpul pandemiei

Citește și: Investiție de 15 milioane de euro într-un nou proiect rezidențial. Va fi gata până în toamnă

Citește și: Mai mult interes pentru casele scoase la vânzare în Brașov. Ce proprietăți stârnesc interesul potențialilor cumpărători?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])