Peste 20.300 de autorizații de construire, eliberate în România în prima jumătate a anului

Peste 20.300 de autorizații de construire au fost eliberate, la nivel național, pentru clădiri rezidențiale în prima jumătate a lui 2019. Numărul lor este în ușoară scădere raportat la perioada corespunzătoare din 2018, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În primele șase luni ale anului au fost eliberate 20.345 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu aproape 1% mai puține față de numărul înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2018.

„Scăderi s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (-375 autorizații), Nord-Est (-158), Nord-Vest și București-Ilfov (-20 fiecare). Creșteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (+248 autorizații), Centru (+65), Sud-Muntenia (+49) și Sud-Vest Oltenia (+36)”, conform datelor INS.

Cele mai multe autorizații, peste 3.000, s-au eliberat în regiunea de Nord-Est a țării (n.r. cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), respectiv în Sud-Muntenia (n.r. județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman). La polul opus s-a aflat regiunea de Sud-Vest Oltenia (n.r. județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea), cu sub 1.700 de autorizații.

Infografic: evoluția numărului locuințelor și a suprafeței utile din clădirile rezidențiale autorizate, INS

Doar pe parcursul lunii trecute au fost eliberate circa 3.870 de autorizații, cu 8,5% mai puține față de perioada similară a lui 2018.

Infografic: autorizații de construire, INS

Singura regiune în care s-a putut observa o creștere a numărului de autorizații eliberate a fost cea de Nord-Est.

Infografic; autorizații pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Cele mai multe autorizații pentru clădiri rezidențiale au fost eliberate în luna iunie în mediul rural.

Citește și: Suntem 19,5 milioane de români. Iată unde trăim, câte locuințe avem la dispoziție, cât plătim pe ele și ce se mai construiește

Citește și: Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere până în toamnă, spun managerii din domeniu

Citește și: Prețurile continuă să se stabilizeze, cererea de locuințe este mai mare decât anul trecut, dar intervin întârzieri la încheierea tranzacțiilor – RAPORT

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])