În România avem mai bine de 250 de clădiri și proiecte imobiliare cu certificare verde. Cele mai multe dintre acestea sunt localizate în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.
Peste 250 de clădiri și proiecte imobiliare din țara noastră au primit o certificare verde, după una dintre schemele internaționale de sustenabilitate – BREEAM, LEED, EDGE și WELL, potrivit datelor BuildGreen. Doar pe parcursul anului trecut au obținut astfel de certificări mai bine de 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, proiecte rezidențiale, spații de depozitare și fabrici.
„Implementarea normelor de dezvoltare sustenabilă a devenit deja o practică generalizată pe piața imobiliară din România. Deja avem clădiri de birouri cu sisteme sofisticate prin care se reduc consumurile de energie și este crescut confortul ocupanților, clădiri proiectate pentru a obține nivelurile maximale de certificare sustenabilă, o deschidere mai mare pentru certificări verzi din partea dezvoltatorilor de proiecte rezidențiale și prima fabrică certificară sustenabil”, a declarat Răzvan Nica, managing director BuildGreen, companie de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile.
„Pe de altă parte, peste 95% din clădirile din sectorul public și inaugurate anterior anului 2010 necesită renovări și îmbunătățiri, deci sunt în continuare multe de făcut”, a mai spus el.
Sursele alternative de energie, fațadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate, sistemele inteligente de încălzire și iluminare și stațiile de încărcare pentru autovehiculele electrice sunt doar câteva dintre soluțiile tehnice implementate de către dezvoltatori.
„Sustenabilitatea este din ce în ce mai răspândită pe segmentul comercial al pieței imobiliare. Normele specifice au ajuns o practică și pe segmentul logistic, sperăm să avem tot mai multe fabrici noi ultramoderne, cu consumuri reduse de energie și implicit o amprentă de carbon mai mică, iar în viitor vom vedem tot mai multe proiecte rezidențiale certificate verde. Normele UE 2020, prin care toate proiectele nou construite vor trebui să aibă un nivel ridicat de eficiență energetică, vor impulsiona, de asemenea, dezvoltatorii să implementeze soluții tehnice moderne, menite să aducă performanțe energetice ridicate”, a mai spus Nica.
Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie de la nivelul Uniunii Europene și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Mai bine de 35% dintre clădirile din UE au o vechime de peste 50 de ani, iar un procent de 75% din stocul de locuințe existent nu îndeplinește standardele de eficiență energetică, potrivit datelor Comisiei Europene.
Directiva 2010/31/UE este principalul instrument legislativ la nivelul UE pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Potrivit acesteia, până la data de 31 decembrie 2020 toate clădirile noi vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.
Citește și: Forte Partners obține certificare „Green Homes” pentru prima fază dintr-un proiect de 37 de milioane de euro