Peste 3.000 de autorizații de construire emise pentru clădiri rezidențiale în noiembrie 2018

Pe parcursul lunii noiembrie 2018 s-au eliberat, la nivel național, 3.240 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, dintre care aproape 67% pentru zona rurală, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

autorizații de construire noiembrie 2018

Numărul autorizațiilor de construire eliberate în noiembrie 2018 a fost cu 4,2% mai mic față de cel înregistrat în perioada similară a anului 2017.

Cea mai mare scăderea s-a reflectat la nivelul regiunii de dezvoltare București-Ilfov (-257 autorizații). Mai puține autorizații au fost eliberate și în Sud-Muntenia (-31 autorizații) și Sud-Vest Oltenia (-20 autorizații).

Pe de altă parte, în cinci regiuni de dezvoltare s-au observat creșteri ale numărului de autorizații de construire eliberate în noiembrie 2018 față de perioada similară a anului anterior.

„Creșteri au fost în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+58 autorizații), Nord-Est (+57), Sud-Est și Centru (+21 fiecare) și Nord-Vest (+8)”, se menționează într-un comunicat de presă emis de INS.

 

autorizații de construire clădiri rezidențiale noiembrie 2018
Infografic INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

De menționat este și faptul că numărul autorizațiilor de construire eliberate în noiembrie pentru clădiri rezidențiale a fost cu 12,6% mai mic față de cel înregistrat în luna octombrie.

Mai multe autorizații emise în 11 luni față de 2017

În perioada ianuarie-noiembrie 2018 au fost emise la nivel național 39.960 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu aproape 3% față de perioada corespunzătoare a anului 2017.

„Creșteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (+418 autorizații), Sud-Vest Oltenia (+380), Vest (+316), Sud-Est (+296), Centru (+146) și Nord-Vest (+134). Scăderi au fost în regiunile de dezvoltare București-Ilfov (-442 autorizații) și Nord-Est (-167)”, se explică în același comunicat.

Peste 46.000 de imobile vândute în România în luna noiembrie

Ce spune ministrul Finanțelor despre programul Prima Casă 2019

Cum vor evolua până în februarie prețurile lucrărilor de construcții

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])