Peste 3.800 de autorizații de construire, eliberate pentru clădiri rezidențiale în septembrie

Pe parcursul lunii septembrie s-au eliberat, la nivel național, 3.864 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

autorizatii de construire cladiri rezidentiale septembrie 2019

Dintre acestea, 2.660 au fost pentru zona rurală și 1.204 s-au eliberat pentru clădiri rezidențiale din mediul urban. Numărul total de autorizații a fost cu 2,6% mai mare în septembrie față de luna anterioară, dar a înregistrat o scădere cu 3,5% comparativ cu perioada similară din 2018.

autorizatii de construire septembrie
Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

Față de luna septembrie a anului trecut, s-au eliberat mai puține autorizații în regiunile de dezvoltare București-Ilfov, Nord-Vest, Sud-Muntenia și Nord-Est. În schimb, creșteri au apărut în Sud-Vest Oltenia, în regiunea de Centru, în Sud-Est și în regiunea de Vest a țării.

autorizatii de construire septembrie 2018 septembrie 2019
Infografic: Autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, septembrie 2018/2019, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În perioada ianuarie-septembrie a acestui an s-au eliberat în România 32.200 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, conform datelor INS, în scădere cu 2,5% raportat la primele nouă luni din 2018.

În București-Ilfov, spre exemplu, s-au eliberat cu 752 de autorizații în minus față de anul trecut, în timp ce în regiunea de Vest numărul lor a scăzut cu 465 în același interval de timp.

Ești din Iași și vrei să afli mai multe detalii despre evoluția pieței rezidențiale locale? Te așteptăm la CPI Iași 2019, pe 5 noiembrie, cu o analiză cuprinzătoare bazată pe cele mai noi date statistice. Află mai multe detalii despre AGENDA EVENIMENTULUI.

Citește și: 134 de apartamente, birouri și un spațiu comercial de peste 2.000 de mp în cel mai nou proiect multifuncțional din București

Citește și: 82% dintre apartamentele disponibile în primul ansamblu rezidențial cu turnuri din Timișoara au proprietar. Stadiul lucrărilor

Citește și: Criza, o amintire încă proaspătă în mintea cumpărătorilor. Cum va evolua piața în continuare?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])