Peste 4.000 de autorizații de construire, eliberate în România în luna mai

În luna mai a acestui an au fost eliberate în România 4.843 de autorizații de construire, dintre care peste 4.000 pentru clădiri rezidențiale, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

În luna mai s-au eliberat, la nivel național, 4.133 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, 65,1% dintre ele în zona rurală, și 710 pentru clădiri nerezidențiale.

Numărul de autorizații aferente clădirilor rezidențiale a crescut cu aproape 13% comparativ cu luna precedentă.

Sursă: INS

„Această creștere este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Muntenia (173 autorizații), Nord Est (151), Nord-Vest (108), Sud-Est (65), Centru (22) și Sud-Vest Oltenia (14)”, se arată într-un comunicat emis de INS.

Scăderi s-au putut observa în această perioadă în regiunea București-Ilfov și în cea de Vest a țării.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale pe regiuni de dezvoltare (aprilie 2019, mai 2019), sursă INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

Comparativ cu luna mai a anului trecut, numărul autorizațiilor de construire eliberate la nivel național pentru clădiri rezidențiale înregistrează o scădere cu 6,8%.

În primele cinci luni ale lui 2019 s-au eliberat, în total, în România 16.471 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 1,1% față de perioada similară a lui 2018.

Citește și: Adevărul despre casele românilor. Anul trecut, doar jumătate dintre noi aveam locuințe racordate la canalizare

Citește și: România, pe locul 19 în lume la creșterea prețurilor locuințelor. Ne depășesc 12 țări europene, inclusiv Bulgaria

Citește și: Aproape 21% dintre locuințele terminate în 2017 nu au canalizare

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])