Peste 4.200 de autorizații de construire, eliberate pentru clădiri rezidențiale în luna iulie

Peste 4.200 de autorizații de construire au fost eliberate luna trecută, la nivel național, pentru clădiri rezidențiale. Numărul lor este în creștere față de cel înregistrat pe parcursul lunii iunie, dar în scădere față de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

autorizatii de constructii iulie 2019

Pe parcursul lunii lulie s-au eliberat în România 4.225 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 9,1% față de numărul consemnat în iunie și în scădere cu 4,6% față de perioada corespunzătoare a lui 2018.

autorizatii cladiri rezidentiale
Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată, luna trecută în comparație cu iulie 2018, în regiunea București-Ilfov, arată datele INS.

Cele mai mari creșteri au apărut, în schimb, în regiunea de Nord-Vest, în cea de Nord-Est și în Sud-Estul țării.

Infografic: autorizații pentru clădiri rezidențiale, pe regiuni de dezvoltare, INS
  • Nord-Est – Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Sud-Est – Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea
  • Sud-Muntenia – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
  • Sud-Vest Oltenia – Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Vest – Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș
  • Nord-Vest – Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj
  • Centru – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu

În primele șapte luni ale anului 2019 au fost eliberate, în întreaga țară, 24.570 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, număr în scădere cu 1,5% față de intervalul ianuarie-iulie 2018.

În București-Ilfov și în regiunile de dezvoltare de Vest și Nord-Est s-au putut observa cele mai semnificative scăderi, în timp ce creșteri s-au înregistrat în Sud-Est, Nord-Vest, Centru și în regiunea Sud-Vest Oltenia.

Citește și: Managerii din construcții se așteaptă la o creștere a numărului de salariați în următoarele luni

Citește și: Cel mai mare avans din UE la nivelul lucrărilor de construcții, înregistrat în România

Citește și: Aplicarea facilităților fiscale în construcții, un proces greoi. Cum pot ajunge costurile companiilor să se majoreze cu până la 44% față de anul 2018

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])