Peste 42.000 de autorizații emise, în 2019, pentru clădiri rezidențiale

Circa 42.500 de autorizații de construire s-au emis, în România, pe parcursul anului trecut pentru clădiri rezidențiale, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Anul trecut s-au eliberat 42.541 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, număr apropiat de cel estimat de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare pe baza datelor disponibile până la mijlocul lunii decembrie.

Față de 2018 a apărut o scădere cu 0,4%, în urma numărului mai redus de autorizații din București-Ilfov (-863) și din regiunea de dezvoltare de Vest a țării (-529), care cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

În schimb, cele mai mari creșteri, cu aproape 570 de autorizații, respectiv cu 202 autorizații emise în plus față de anul trecut, au apărut în regiunea de Sud-Est, deci la nivelul județelor Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea, și în Centrul țării, mai exact în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Infografic: autorizații de construire eliberate pentru clădiri, INS

Doar în ultima lună din 2019 s-au eliberat, la nivel național, 3.182 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 16,4% față de perioada similară a anului precendent, potrivit INS. Circa 66% dintre autorizații au vizat zona rurală.

Citește și: TOPUL scumpirilor. Cartierele din marile orașe unde prețurile apartamentelor au crescut cel mai mult într-un an

Citește și: Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere în următoarele luni, spun managerii din domeniu

Citește și: Principala provocare a anului 2020 pentru dezvoltatori, în opinia unui grup cu investiții de 200 de milioane de euro în România

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])