Piața imobiliară, restart după COVID-19. Ce se întâmplă cu prețurile?

Primele semne de revenire vor fi vizibile pe piața imobiliară imediat după 15 mai, dar va mai dura până când volumul tranzacțiilor va ajunge la un nivel similar cu cel înregistrat înainte de pandemie, mai ales dacă ne vom confrunta cu un nou val de infectări în toamnă, este de părere Adrian Vasiu, Broker/Owner RE/MAX Grup de Lux.

„Cred că primul semn de revenire va fi acum, în aceste săptămâni, după 15 mai. Cred că va fi un semn redus, un puls mic. Pe măsură ce se vor relaxa măsurile și vom avea la televizor vești bune își va reveni și piața imobiliară”, a declarat Vasiu în cadrul celei mai noi ediții a emisiunii imoExpert.

„Dacă va mai exista un vârf al pandemiei în toamnă, după cum se discută în spațiul public, este posibil să avem o amânare a revenirii totale a pieței. Cred că piața își va reveni la cantitatea de tranzacții normală abia anul viitor”, a mai adăugat el.

În opinia Broker/Owner-ului RE/MAX Grup de Lux, foarte mulți oameni sunt în continuare temători pentru că nu au de unde să-și ia informațiile corecte și un număr semnificativ de cumpărători așteaptă să vadă scăderi ale prețurilor pe segmentul rezidențial.

„Cumpărătorii se așteaptă din tot sufletul lor să găsească prețuri mai mici. Nu știu dacă vor reuși. Dezvoltatorii nu mai construiesc pe banii clienților cum era înainte. Sunt capitalizați, au o bancă sau o finanțare în spate și atunci construiesc, șantierele au mers în această perioadă, și vor vinde atunci când vor primi prețul corect”, a mai spus Adrian Vasiu.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat de proprietari în aprilie pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în România a fost de 1.367 de euro/mp util.

S-a înregistrat astfel la nivel național o ușoară scădere, cu 1,7%, după un avans cu 1,8% observat în martie, la începutul pandemiei. În marile orașe, prețurile au continuat să crească, excepție făcând doar Constanța.

Citește și: 75% dintre proprietari vor să colaboreze cu agenții imobiliare, după blocajul generat de COVID-19

Citește și: Tendințe în perioada de izolare. Ce s-a căutat și ce reduceri au încercat cumpărătorii să obțină de la dezvoltatori?

Citește și: Câte imobile s-au vândut în aprilie în România? DATE OFICIALE

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])