Piața de investiții din România, rezistentă în fața pandemiei. La ce ne putem aștepta în 2021?

Volumul total investit în active imobiliare în România a ajuns la 914 milioane de euro pe parcursul anului 2020, înregistrându-se astfel o creștere cu 28% față de 2019 în ciuda pandemiei de COVID-19, potrivit raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. 

Cel mai activ segment a fost cel de birouri, cu valori ale tranzacțiilor estimate la aproximativ 784 de milioane de euro, reprezentând 86% din volumul total al investițiilor.

Cele mai importante tranzacții includ vânzarea portofoliului local al NEPI Rockcastle către AFI Europe și vânzarea a 62% din portofoliul local GTC către Optimum Ventures.

Segmentul industrial și logistic a atras 9% din capital, iar restul de 5% a fost împărțit între sectorul de retail și cel hotelier.

România vs piețe dezvoltate din regiune

În contextul CEE/SEE, piața românească a fost singura care a înregistrat o evoluție pozitivă în 2020 față de anul anterior, conform datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Proprietăți imobiliare cu o valoare totală de 9,9 miliarde de euro au fost tranzacționate în regiune anul trecut, înregistrându-se astfel o scădere de aproape 29% față de volumul din 2019.

Polonia s-a confruntat, de exemplu, cu o scădere de 27%, iar Cehia cu una de 60%.

România a arătat în 2020 semne clare că a atins un nou nivel de lichiditate în piața imobiliară, volumul total al investițiilor fiind încă o dată aproape de 1 miliard de euro, într-un an marcat de provocările pandemiei. Acest trend constant a avut loc, în mod remarcabil, într-un context regional diferit al piețelor mai dezvoltate din Europa Centrală și de Est, unde am văzut reduceri semnificative ale volumelor investiționale din 2020, comparativ cu 2019″, a declarat Tim Wilkinson, Partner Capital Markets Cushman &Wakefield Echinox.

În 2021, ne putem aștepta să vedem în continuare o cerere consolidată din partea investitorilor din sectorul industrial și logistic, pe termen mediu existând previziunea că această clasă de active imobiliare va deveni unul dintre primele două cele mai active sectoare, împreună cu cel de birouri. Anticipăm atât o perioadă pozitivă în următoarele 12 luni pentru piața imobiliară în ansamblu, cât și anumite volume care, fără îndoială, vor atrage un interes crescut din partea unor noi investitori, având în vedere mai ales faptul că randamentele rămân semnificativ mai atractive decât cele ale piețelor mai dezvoltate din CEE”, a mai explicat el.

Citește și: Top 10 predicții pentru piața imobiliară în 2021. Ce se întâmplă în cazul terenurilor și pe segmentul rezidențial?

Citește și: Câte imobile s-au vândut în 2020, anul marcat de pandemie? S-a depășit cu mult nivelul din 2019

Citește și: Ce marjă de negociere își iau proprietarii când scot la vânzare un apartament?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])