Piața locală de consultanță imobiliară, estimată la 80 mil. euro. Se poate DUBLA pe termen mediu!

Anul 2019 este văzut ca parte a unei noi etape pentru piața locală de consultanță imobiliară, după modelul piețelor europene mai dezvoltate la acest capitol.

piata locala de consultanta imobiliara estimata la 80 mil euro se poate dubla pe termen mediu

RE/MAX România, parte a rețelei de francize internaționale omonime, estimează că piața de consultanță imobiliară din România se situează, în momentul de față, la o valoare de circa 80 de milioane de euro. Având în vedere evoluția acestei industrii la nivel european, care influențează și trendurile locale, în corelație cu semnalele de creștere înregistrate constant în ultimii ani, reprezentanții companiei estimează că acest domeniu de activitate are un potențial de dublare a valorii în următorii aproximativ cinci ani.

Așteptările mari ale clienților au împins către progres

Potrivit oficialilor RE/MAX România, piața locală de consultanță imobiliară s-a schimbat considerabil în ultimii ani. La nivelul lui 2014, domeniul era caracterizat de instabilitate, dar și de un potențial mare de creștere, atât ca prețuri, cât și ca servicii de consultanță. Influențată de așteptările din ce în ce mai mari ale clienților, în ultimii ani industria a făcut, însă, progrese semnificative în ceea ce privește gradul de profesionalizare și încredere acordată de publicul-țintă. Așadar, anul 2019 s-ar încadra într-o nouă etapă a serviciilor de consultanță, ce se pliază mai mult pe modelul piețelor europene.

„Piața de consultanță imobiliară a cunoscut o evoluție accelerată în ultimii ani, semn că apetitul dezvoltat al românilor pentru tranzacții imobiliare necesită recomandări specializate, respectiv o îndrumare profesională constantă, axată pe nevoile și preferințele clientului. Pe de altă parte, la o scurtă analiză comparativă cu piețele dezvoltate, observăm că există încă pe plan local un mare potențial de creștere al domeniului, care necesită eforturi comune ale jucătorilor pentru a ajunge la apogeu. Investițiile constante în educare și necesitatea profesionalizării agenților la standardele occidentale vor aduce cu sine o schimbare de percepție a publicului român în legătură cu industria în care activăm, oferindu-i clientului încrederea de care are nevoie în serviciile calitative ale consultantului imobiliar.”

Răzvan Cuc, Președintele RE/MAX România

Normarea industriei, o necesitate

Conform unei analize realizate de RE/MAX România, în prezent, pe piața autohtonă, activează circa 8.000 de agenți imobiliari, ceea ce echivalează cu un raport de un agent la 2.500 de locuitori – o proporție destul de mică raportat la necesitățile pieței. Comparativ, în statele europene cu o industrie de profil mai dezvoltată, raportul este de patru ori mai mare, iar în statele Americii de Nord, care reprezintă un adevărat etalon în domeniu, acest raport este de un agent la 300 de locuitori.

Potrivit președintelui RE/MAX, pentru atingerea unui asemenea prag este nevoie de aplicarea unor norme profesionale ale industriei, a unui model de lucru axat pe reprezentare exclusivă, precum și de crearea unor rețele și asociații puternice. Acest context reprezintă, deopotrivă, o oportunitate și o responsabilitate pentru brandurile puternice care activează în domeniu, care ar trebui să mizeze în primul rând pe un sistem integrat, prin dezvoltarea și susținerea constantă a unor rețele de birouri, cât și pe implicarea activă în educarea breslei și a publicului.