Piața materialelor de construcții, estimată la 4 miliarde de euro

Piața materialelor de construcții reprezintă aproximativ o treime din piața totală a construcțiilor și are o valoare estimată la circa 4 miliarde de euro. Iată care sunt perspectivele acesteia până la finalul anului, potrivit reprezentanților unuia dintre cei mai mari producători de profil din țara noastră.

Evoluția pozitivă a pieței lucrărilor de construcții, în perioada ianuarie-martie 2019, și-a adus aportul la susținerea pieței materialelor de construcții.

„Ne așteptăm la o evoluție pozitivă pe acest sector în 2019, ca urmare a creșterii sectorului rezidențial, pe fondul creșterii apetitului pentru investiții și a creșterii economice”, a declarat pentru News.ro Ioana Birta, directorul general al Grupului TeraPlast.

Nu sunt pierdute din vedere însă potențialele riscuri, adaugă ea. Printre acestea se numără evoluția cursului valutar și încetinirea ritmului de creștere la nivelul sectorului industrial. Un alt risc îl poate reprezenta și presiunea adusă de inflație, potrivit directorului TeraPlast.

Cererea a urmat evoluția pieței, iar această tendință este așteptată să se mențină pe parcursul lunilor viitoare.

În primul trimestru al acestui an, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de perioada similară a lui 2018 cu 12,5%, ca serie brută, și cu 5,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În luna aprilie, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de martie, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare, cu 9%, respectiv cu 6,2%.

În primele cinci luni ale lui 2019 s-au eliberat, în total, în România 16.471 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 1,1% față de perioada similară a lui 2018.

Citește și: Peste 4.000 de autorizații de construire, eliberate în România în luna mai

Citește și: Cresc prețurile lucrărilor de construcții în această vară, apreciază managerii firmelor de profil

Citește și: Numărul garanțiilor și promisiunilor de garantare Prima Casă, în scădere în prima jumătate a lui 2019

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])