Predictibilitatea este vitală pentru orice business, iar modificările făcute peste noapte nu fac altceva decât să compromită acest element atât de important pentru investitori, spune belgianul Didier Balcaen, unul dintre fondatorii Speedwell, un important dezvoltator activ pe piața din România, discutând despre decizia Guvernului de a amâna în ultimul moment majorarea plafonului pentru cota redusă de TVA de 5%.
„În activitatea noastră de dezvoltare imobiliară, ca de altfel în orice afacere sau investiție privată, predictibilitatea este principalul aspect pe care îl luăm în considerare pentru a ne gestiona riscurile. Mai mulți factori contribuie la această predictibilitate, precum nivelul costurilor de construcție, prețurile de vânzare, dar și, într-o măsură considerabilă, cadrul legislativ din care taxele reprezintă un aspect esențial. Ca oameni de afaceri, putem să elaborăm modele diferite bazate pe informațiile disponibile și să hotărâm dacă să luăm o decizie sau să ne asumăm un risc”, a declarat Didier Balcaen.
„Prin această amânare bruscă a implementării legii adoptate cu privire la TVA-ul de 5% pentru a pune în mișcare o parte importantă a economiei țării după perioada dificilă generată de COVID, Guvernul român creează exact opusul (n.r. predictibilității) și subminează puternic pe termen lung încrederea investitorilor și cumpărătorilor de pe piața imobiliară rezidențială” , a mai adăugat general managerul Speedwell, companie cu investiții de milioane de euro și proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare în București, Cluj-Napoca și Timișoara.
„Ca investitori străini, noi suntem cei mai mari ambasadori ai României, și să fim înjunghiați în spate chiar de Guvern nu poate fi în interesul țării” , a conchis el.
Speedwell dispune de un portofoliu important pe piața locală și are în dezvoltare la ora actuală mai multe proiecte, atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel al spațiilor de birouri.
Printre acestea se numără Record Park, unul dintre cele mai ambițioase proiecte lansate pe piața din Cluj-Napoca pentru care investiția era estimată inițial la 42 de milioane de euro. Amplasat pe un teren de 1,7 hectare, acesta include atât 236 de apartamente, cât și spații office, de retail și un centru cu facilități de sport.

Un alt proiect mixt vizează regenerarea terenului pe care s-a aflat fabrica de pălării Paltim din Timișoara.

În Capitală, Speedwell tocmai a lansat un proiect cu 800 de apartamente în apropierea pădurii Băneasa din zona de nord a orașului. Primul bloc din ansamblul rezidențial The Ivy ar urma să fie livrat anul viitor. În vecinătatea sa, dezvoltatorul a demarat proiectul office Miro.
Tot din portofoliul său face parte și ansamblul Triama Residence situat în zona Bulevardului Basarabia și aflat, la ora actuală, în faza II. La finalizare va cuprinde 200 de apartamente.
Legea care viza majorarea plafonului maxim de preț până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% în cazul locuințelor, de la 450.000 de lei la 140.000 de euro, a fost promulgată de președinte în noiembrie 2020 și urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Chiar înainte de noul an, aceasta a fost amânată prin ordonanță de urgență pentru 2022.