Apartamentele noi, tot mai atractive pentru cumpărători. Ce se întâmplă cu prețurile

Apartamentele noi câștigă tot mai mult teren în fața cumpărătorilor. Dacă pe parcursul anului trecut pe piață au fost mai puține produse livrate și mai multe off-plan, în 2019 se estimează o creștere cu 40% a locuințelor noi finalizate, până în jurul pragului de 14.000 de unități.

„Un număr mai mare de locuințe scoase la vânzare crește presiunea pe prețuri pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizează, au nevoie de prețuri bune”, a declarat Rafaela Nebreda, managing partner Imoteca The Residential Experts.

Aceasta a mai explicat și că prețurile apartamentelor noi sunt la ora actuală cu 42% mai scăzute față de cele înregistrate în perioada de maxim istoric din 2006-2007 și din prima jumătate a lui 2008.

„Interesant este că în vreme ce în ultimii doi ani prețurile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuințele vechi încă au creșteri de prețuri. Astfel că unele apartamente vechi costă cât cele noi, iar clienții încep să le prefere tot mai mult pe cele noi”, a mai menționat Nebreda, adăugând că tot mai multe proiecte au fost dezvoltate în cartiere unde rezidenții au toate facilitățile aproape, respectiv în vecinătatea stațiilor de metrou, în cazul Capitalei.

Conform datelor Imoteca citate de Agerpres, 58% dintre cei aflați în căutarea unei locuințe în șase mari orașe ale țării optează pentru proprietăți noi, construite după anul 2000. În cazul regiunii București-Ilfov ponderea ajunge la 61%.

Citește și: RAPORT: Prețurile continuă să se stabilizeze, cererea de locuințe este mai mare decât anul trecut, dar intervin întârzieri la încheierea tranzacțiilor

Citește și: Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere până în toamnă, spun managerii din domeniu

Citește și: România, pe locul al doilea în UE în luna mai. Cum au evoluat construcțiile în alte țări din regiune?

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])