Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Constanța a crescut în ultimii cinci ani cu 41,2%. Doar de la sfârșitul lui 2019 și până în ultimele trei luni ale anului trecut avansul a fost cu circa 5% pe plan local, potrivit celui mai nou raport publicat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.
Orașul de pe malul Mării Negre a ajuns să se claseze pe locul patru la nivel național când vine vorba de prețuri, fiind depășit doar de Cluj-Napoca, București și Timișoara. În medie, pentru apartamentele din Constanța se solicita, în intervalul octombrie-decembrie 2020, un preț de 1.250 de euro/mp util.
Printre cele mai scumpe zone din oraș se numără Faleza Nord, Trocadero, proximitarea centrului comercial City Park Mall, Capitoliu și Delfinariu. Aici, proprietarii cer, în medie, 1.450 de euro/mp util pentru locuințele scoase la vânzare. În plus, în ultimul an în aceste zone prețurile au crescut cu aproape 4%.

Un avans de 4,4% s-a înregistrat și în zona centrală și ultracentrală a orașului, unde apartamentele sunt listate, în medie, cu un preț de 1.280 de euro/mp util.
O creștere mult mai semnificativă, cu circa 8% într-un an, a apărut în zona Casa de Cultură și în zona Tomis Plus. Media a ajuns să se situeze, în acest caz, în jurul valorii de 1.260 de euro/mp util.
Important de menționat este și faptul că în Constanța se înregistrează a treia cea ma lungă perioadă de vânzare din rândul marilor orașe analizate în cadrul raportului. Un cumpărător este găsit în 56 de zile pe piața locală, față de circa două luni în Timișoara sau de doar 35 de zile în Capitală.
Marja de negociere practicată pe plan local este de -3,5%, conform datelor Analize Imobiliare.

Nu trebuie pierdută din vedere nici evoluția cererii în orașul de pe litoral. În ultimii cinci ani interesul pentru casele și apartamentele din Constanța, indiferent dacă este vorba despre locuințe noi sau despre locuințe de pe piața veche, a crescut cu 20%.
Proiecte noi în Constanța
Mai mulți dezvoltatori activi și pe alte piețe din țară și-au îndreptat atenția spre Constanța în ultimul timp. Printre aceștia se numără Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul proiectelor Greenfield Residence și Luxuria Residence din București.
Compania a demarat anul trecut lucrările pentru ansamblul Boreal Plus în zona Palazu Mare. Acesta va cuprinde 18 vile și 9 blocuri cu 673 de apartamente premium. Construcția proiectului urmează să fie realizată în trei etape, prima dintre acestea urmând să fie finalizată la sfârșitul lui 2021.

Recent, dezvoltatorul a anunțat că a obținut certificatul de urbanism pentru construirea unei grădinițe în cadrul ansamblului Boreal Plus. Investiția va fi de 690.000 de euro, iar lucrările vor începe după obținerea autorizației de construire, estimată pentru luna iunie a acestui an.
Dezvoltatorul de origine spaniolă Gran Via și-a arătat, de asemenea, interesul pentru orașul de pe litoral. Proiectul său demarat aici, Gran Via Marina, este singurul localizat în afara Capitalei.

În această primăvară va fi livrată prima fază a acestui ansamblu, construit în apropiere de mall-ul Vivo!. Include 192 de apartamente, din totalul de 1.000. Până acum, 85% dintre locuințele disponibile au fost vândute.
Și cei de la Gran Via plănuiesc să construiească o grădiniță în cadrul proiectului lor.
Reprezentanții Maurer Imobiliare sunt și ei prezenți în Constanța. Dezvoltatorul activ pe piața din România din 2006 a vândut 8.000 de apartamente în proiectele sale construite în șase orașe.

Pe malul Mării Negre acesta propune ansamblul Maurer Residence Constanța care va include 60 de blocuri ce urmează să găzduiască în jur de 3.400 de familii.
Un alt proiect de anvergură lansat pe plan local este și Tomis Park, situat tot în zona de nord-vest a orașului.

Ansamblul va include 683 de locuințe. Dezvoltatorul său, Tomis Plus, este activ deja pe piața rezidențială din Constanța, dar și pe cea din București.
Peste 8.000 de locuințe în zona Mamaia-Năvodari
Nu doar orașul Constanța se dezvoltă, ci și zona stațiunilor de pe litoral. La finalul anului trecut, se estima că doar în Mamaia se construiau peste 4.500 de apartamente. Dintre acestea, mai bine de 3.000 urmează să fie livrate chiar în 2021, potrivit unei analize elaborare de SVN România.
Mai mult, în ultimii cinci ani peste 8.000 de locuințe au fost livrate în zona Mamaia-Năvodari, iar cele mai multe dintre ele au fost cumpărate fie ca locuințe de vacanță, fie în scopul închirierii lor ulterioare în timpul sezonului turistic de vară.
Printre cele mai noi proiecte dezvoltate în zonă se numără Neo Mamaia, și Nordis Mamaia. Primul dintre acestea este construit de One United Properties, companie cunoscută pentru proiectele sale exclusiviste din zona de nord a Capitalei.

Lucrările au fost demarate în toamna anului 2018, iar prima fază a fost finalizată. La sfârșitul anului trecut, dezvoltatorul a anunțat că a cumpărat cinci noi terenuri în imediata vecinătate pentru a crește oferta de locuințe disponibile sub brandul Neo Mamaia cu peste 200 de unități.
Nordis Group, un alt dezvoltator specializat în construcția de imobile de lux, lucrează la rândul său la un complex de anvergură în Mamaia. Este vorba despre proiectul Nordis Mamaia care va include atât o componentă rezidențială, cât și una hotelieră. Acesta va dispune de 10.000 de mp de plajă, de o galerie comercială cu branduri de lux și de cel mai mare SPA din județul Constanța.

Investiția este estimată la 90 de milioane de euro. Doar vara trecută, dezvoltatorul a vândut peste 300 de unități în valoare de 25 de milioane de euro în complex.
Noi plaje și investiții în reabilitarea „Perlei litoralului românesc”
În condițiile actuale, în care pandemia a limitat destinațiile de vacanță din străinătate, românii au ajuns să redescopere destinațiile locale. Vara trecută, mulți turiști au ajuns să-și anuleze vacanțele din Grecia sau Bulgaria și să se orienteze spre litoralul românesc. Doar în luna iulie, de exemplu, se estimează că mai bine de o treime dintre turiștii care și-au petrecut concediul în România au mers pe litoral.

În ultimii ani s-au făcut eforturi considerabile pentru a obține plaje mai mari și pentru a stopa eroziunea costieră, o adevărată problemă pe plan local. Zone întregi din Constanța, Eforie Nord și Mamaia s-au extins cu mai bine de 60 de hectare. Urmează ca alte 220 de hectare să fie amenajate la malul mării. Valoarea totală a proiectului pentru lărgirea și protejarea plajelor depășește 840 de milioane de euro.
Se lucrează, totodată, la restaurarea Cazinoului Constanța, supranumit și „Perla litoralului românesc”. Valoarea lucrărilor se apropie de 112 milioane de lei, iar acestea sunt așteptate să fie finalizate anul viitor.

Cazinoul inaugurat în 1910 va redeveni astfel un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională.
Citește și: În cât timp vinzi un apartament în marile orașe? Pe cea mai scumpă piață din țară ai nevoie de 86 de zile
Citește și: Tot ce trebuie să știi la începutul anului 2021 despre piața chiriilor din Iași