Amânarea introducerii noului plafon de aplicare pentru cota redusă de TVA de 5%, prin ordonanță de urgență, chiar înainte de noul an este încă un exemplu în care regulile au fost schimbate în timpul jocului, spune Valentin Morar, CEO-ul Wallberg Properties.
„Din păcate ne aflăm din nou în aceeași logică a schimbării regulilor în timpul jocului și poate acesta este cel mai supărător aspect. Măsura e una evident contra-stimulativă în ceea ce privește evoluția pieței imobiliare, prin limitarea accesului cumpărătorilor din orașele mari la apartamente noi cu suprafețe mai generoase și care nu se încadrează în plafonul actual rămas neactualizat de ani de zile” , ne-a declarat Morar.
„Extinderea plafonului aplicării unui TVA de 5% pentru apartamentele de până în 140.000 de euro ar fi avut efecte benefice, atât pentru cumpărători, cât și pentru dezvoltatori, stimulând un sector economic important”, a mai explicat CEO-ul Wallberg Properties, dezvoltator cu un portofoliu de proiecte rezidențiale extins în mai multe orașe din țară.
Pe fondul acestei modificări, unii dintre cumpărători fie își vor amâna achiziția imobiliară, fie se vor reorienta și vor alege apartamente mici. Evoluția pieței nu va fi, însă, afectată semnificativ, în opinia sa.
„Ne așteptăm la un an 2021 în care piața imobiliară va avea o evoluție comparabilă cu cea din 2020. Este posibil să asistăm la corecții de preț pe anumite categorii de apartamente, dar în general prețurile se vor stabiliza la nivelul actual” , a mai explicat Valentin Morar.
Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a crescut cu 2,2% pe parcursul anului 2020, în ciuda provocărilor ridicate de pandemie, ajungând la 1.371 de euro/mp util. Valoarea cea mai mare a fost atinsă însă în martie, când metrul pătrat se vindea cu 1.391 de euro, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Tot în același interval de timp s-au vândut, la nivel național, circa 602.800 de imobile, mult peste nivelul din 2019, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Spre sfârșitul anului trecut, Wallberg Properties a obținut autorizația de construire pentru Sunnyville Plus, o nouă etapă în dezvoltarea proiectului Sunnyville demarat în Brașov încă din 2015. Valoarea proiectului este estimată la 7,6 milioane de euro.
Pe lângă Sunnyville Plus, ansamblul include și clădirile Sunnyville Residence și Garden, în total depășind 250 de unități. Sunnyville Garden a obținut premiul pentru „Cel mai bun ansamblu rezidențial mass market” la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2020.
Lucrările continuă și în Timișoara, unde dezvoltatorul construiește primul ansamblu cu turnuri rezidențiale de pe plan local. Demarat în 2018, proiectul XCity Towers va include la finalizare 955 de unități.
Wallberg Properties are în portofoliu proiecte și în Arad și Cluj-Napoca, investițiile realizate până acum depășind 90 de milioane de euro.

Vă reamintim că legea pentru majorarea plafonului până la care poate fi aplicată cota redusă de TVA de 5% a fost promulgată de președinte în luna noiembrie a anului trecut. Pe 30 decembrie a fost anunțată ordonanța de urgență prin care intrarea în vigoare a legii, programată pentru 1 ianuarie 2021, a fost amânată până în 2022. Pe 31 decembrie, ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial.
Estimarea făcută pe varianta inițiată a acestei inițiative legislative (în care se propunea creșterea plafonului de la 450.000 de lei la 750.000 de lei, echivalentul a circa 160.000 de euro) și menționată în punctul de vedere oferit de Guvern la adresa acestui proiect arăta că prin aplicarea sa ar putea fi generat un impact negativ asupra veniturilor din TVA de 200 de milioane de lei în 2021, respectiv de 300 de milioane de lei în 2022. Până la promulgare proiectul a fost însă amendat, iar plafonul redus la 140.000 de euro.
Citește și: Amânarea introducerii noului plafon pentru TVA 5%, văzută prin ochii unui investitor străin