Ce credite aleg bucureștenii? Așa i-a influențat pandemia în ultimul an

Efectele pandemiei s-au făcut remarcate în comportamentul cumpărătorilor de locuințe din Capitală. Nevoia de spațiu și interesul crescut pentru case au fost două tendințe identificate deja de cei care activează în imobiliare. Acum, se confirmă că bucureștenii nu doar caută locuințe mai mari, ci le și achiziționează.

Pandemia și izolarea i-au făcut pe mulți dintre bucureșteni să aprecieze cu adevărat confortul de acasă și să viseze la apartamente mai spațioase sau, de ce nu, la o casă. În ultimul an, mulți dintre ei au și trecut la fapte și au cumpărat astfel de locuințe cu credit.

Creditul mediu solicitat de cei din Capitală este puțin peste alte orașe din țară și tendința de migrare spre proprietăți mai mari se vede deja.

„Vorbim de un credit mediu de 50.000-55.000 de euro, deci o achiziție, în medie, cu o valoare de 65.000-70.000 de euro”, a declarat Vlad Huțuleac, Director Executiv Adjunct pentru Direcția Produse și Segmente Retail din cadrul BCR.

„Clienții se axează în mare parte pe apartamente cu 2 camere, dar în 2020, față de perioada anterioară, am văzut și o ușoară migrare de la apartamentele cu 2 camere și garsoniere spre apartamentele cu 3 sau mai multe camere și chiar case, ca urmare a contextului pandemic în care ne-am aflat”, a mai adăugat reprezentantul BCR în cadrul emisiunii imoExpert.

Evoluția prețurilor apartamentelor

Prețurile apartamentelor din Capitală au atins cel mai înalt nivel al ultimilor ani la începutul lui 2020. În ianuarie, locuințele erau scoase la vânzare cu un preț mediu de 1.449 de euro/mp util, peste media înregistrată la nivel național de 1.346 de euro/mp util.

Spre sfârșitul lunii februarie au fost identificate primele cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, iar în martie au fost instituite primele măsuri menite să oprească răspândirea pandemiei. Prețurile au scăzut treptat în București ajungând în septembrie la o medie de 1.355 de euro/mp util, cel mai scăzut nivel înregistrat în 2020.

Spre sfârșitul anului au apărut semne de redresare la acest capitol, locuințele fiind scoase pe piață la prețuri în creștere. În decembrie, proprietarii și dezvoltatorii solicitau o sumă de 1.425 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Începutul anului 2021 a adus cu sine noi ieftiniri. Dacă în ianuarie metrul pătrat se vindea cu 1.412 euro în Capitală, luna trecută prețul mediu a scăzut încă o dată și a ajuns la 1.395 de euro.

Citește și: Start Noua Casă 2021! Băncile încep să primească dosarele celor care vor să beneficieze de program

Citește și: După un an de pandemie: Cele mai importante două lecții învățate de unul dintre marii dezvoltatori din vestul țării

Citește și: Cum îți promovezi mai bine proiectul rezidențial? Sfaturi într-un nou episod TechAgenda

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])