Cea mai mare bancă din România a acordat primul credit Noua Casă

Banca Transilvania anunță că a acordat primul credit Noua Casă pentru cumpărarea unei locuințe în București.

Prima locuință cu finanțare prin programul Noua Casă derulat de Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, este un apartament cu 3 camere care a costat aproximativ 73.000 de euro.

Creditul acordat este de 66.500 de euro, echivalent în lei, cu o rată lunară de aproximativ 330 de euro și o dobândă de 4,17% p.a.

„Clientul are 35 de ani, este economist, iar cumpărarea unui apartament a fost unul dintre planurile sale pentru acest an, dar și motivul pentru primul său credit la BT”, au anunțat reprezentanții băncii.

Principala modificare adusă de programul Noua Casă o reprezintă avansul diferențiat. Valoarea finanțării poate fi de:

  • cel mult 70.000 de euro pentru locuințele noi și vechi (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit în valoare de maximum 66.500 de euro și un avans plătit de beneficiar, de 5%),
  • cuprinsă între 70.001-140.000 de euro pentru locuințele noi și consolidate în urmă cu cel mult 5 ani (compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între 59.501-119.000 euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar, de 15%).

Clientul BT care a cumpărat apartamentul cu 3 camere a optat, astfel, pentru prima variantă de finanțare și a venit cu un avans mai mare, de 8%, pentru a constitui, împreună cu creditul Noua Casă, întreaga valoare a locuinței.

În privința avansului diferențiat introdus de Noua Casă s-au realizat mai multe modificări. Vă reamintim că inițial se vorbea despre un avans care se aplica astfel – 5% pentru locuințele vechi de cel mult 70.000 de euro, respectiv 15% pentru locuințele noi sau consolidate în ultimii 5 ani de cel mult 140.000 de euro. Ulterior, pentru locuințele noi sub 70.000 de euro s-a trecut de la un avans de 15% la unul de 5%. Ultima versiune a ordonanței poate fi consultată AICI.

Banca Transilvania este una dintre cele 15 bănci înscrise care vor acorda credite Noua Casă. Credite prin program pot fi accesate, la ora actuală, și la OTP Bank, ING, BCR, BRD, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Plafonul disponibil până la sfârșitul acestui an este de aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Probleme pentru Noua Casă pe viitor?

OUG 129/2020 privind Noua Casă a primit undă verde de la Guvern în vară. Cu toate acestea, Senatul a respins la începutul lunii septembrie ordonanța care reglementează programul.

Tot luna trecută, proiectul de lege pentru respingerea OUG a fost înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere și trimis pentru aviz la cinci comisii. Până acum, a fost avizat favorabil în trei dintre ele. Camera Deputaților este camera decizională în acest caz.

Citește și: Proiectul de lege pentru ridicarea plafonului de TVA 5%, amendat. Suma a fost scăzută cu 20.000 de euro

Citește și: Peste 48.000 de imobile vândute într-o lună. Top 10 județe cu cele mai multe tranzacții

Citește și: Luna septembrie a adus scumpiri în trei mari orașe din țară. Piața din Capitală se menține relativ stabilă

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])