Cei mai mulți chiriași din București nu intenționează să devină proprietari în viitorul apropiat, dar se gândesc să-și schimbe locuința – STUDIU

Mai bine de jumătate dintre bucureștenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-și cumpere un apartament în următorul an. Deși vor să rămână în chirie, 45% dintre ei se gândesc să-și schimbe locuința din diverse motive, arată rezultatele unui studiu realizat de Unlock Research pentru Colliers International.

Chiar dacă 55% dintre bucureștenii care locuiesc la ora actuală cu chirie nu vor să își cumpere în perioada următoare propria locuință, 45% dintre ei se gândesc să se mute într-o altă locuință, în principal pentru că vor să aibă la dispoziție mai mult spațiu sau caută o proprietate situată într-o zonă mai bună.

Deși prețul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcție de care sunt alese locuințele, doar o treime dintre cei care au participat la studiu și au menționat că vor o schimbare caută să-și reducă efectiv costurile aferente chiriei.

„Chiriașul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidențial, iar trendurile din piața de închiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuințe. Nevoia de siguranță în relația cu proprietarul va duce la profesionalizarea pieței de închirieri de locuințe, iar din ce în ce mai mulți dezvoltatori își vor îndrepta atenția către acest segment”, este de părere Gabriel Blăniță, director asociat Colliers Valuation and Advisory.

„Am văzut deja tranzacții cu blocuri destinate exclusiv închirierii, semn că există un interes și din partea investitorilor pentru astfel de produse. Ne așteptăm ca în acest ecosistem nou creat să vedem și alți jucători anunțând proiecte destinate închirierii”, a mai explicat el.

Dincolo de prețul chiriei, cei mai mulți dintre respondenții care consideră că este mai rentabil să stea cu chirie decât să-și cumpere o locuință caută și mai multe funcționalități care se potrivesc cu nevoile lor.

Dacă proximitatea față de un supermarket a fost tot timpul o prioritate, de anul acesta în topul preferințelor sunt și farmaciile, care sunt solicitate de aproape 50% dintre chiriași, conform rezultatelor studiului.

Citește și: Supraofertă pe segmentul închirierilor în trei mari orașe. Prețurile, sub presiune

Citește și: Apartament cu grădină sau cu acces la piscină? Ce se caută la marginea Bucureștiului

Citește și: TVA 5%, acum pentru locuințele de până la 140.000 de euro. Când intră în vigoare legea?

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])