#CPIWebinar: Pandemia le-a oferit o nouă perspectivă asupra spațiului de locuit. Noile preferințe ale cumpărătorilor

Au trecut deja cinci luni de la apariția noului coronavirus în România, dintre care două le-am petrecut în mare parte în izolare. Pentru mulți dintre noi și stilul de viață s-a schimbat în acest timp, fapt care ne-a influențat percepțiile asupra spațiului în care locuim și asupra nevoilor pe care le avem pentru a ne simți cu adevărat confortabil acasă. Cumpărătorii de imobiliare iau acum în calcul aspecte la care nu se gândeau înainte de pandemie, spune Eugen Encuțescu, CEO-ul Eugene Estate.

„În ultimele luni s-au produs modificări în comportamentul cumpărătorilor. Acum, iau în considerare aspecte pe care nu le luau în calcul în trecut. Unii oameni se gândesc că trebuie să aibă o cameră în plus acasă pentru că în perioada pandemiei, chiar și după starea de urgență, au lucrat de acasă”, a explicat Encuțescu în cadrul celui mai nou webinar CPI.

Spațiul suplimentar devine astfel, pentru cei care prin natura job-ului pe care îl au pot lucra și de la distanță, un criteriu important de luat în considerare în alegerea locuinței potrivite.

„Sunt categorii pentru care ideal ar fi să aibă și un birou suplimentar la casa pe care o achiziționează și o curte. Dar asta înseamnă că trebuie să faci anumite concesii – să crești bugetul sau să mergi într-o zonă în care cu același buget poți să cumperi și o cameră în plus și curte la casa respectivă. Sunt persoane care fac acest pas”, a mai explicat CEO-ul agenției cu birouri în Timișoara și în București.

Așa au ajuns unii cumpărători să renunțe la căutarea unei proprietăți în oraș și și-au îndreptat atenția spre zonele periurbane pentru a putea obține mai mult cu banii pe care îi aveau la dispoziție.

Există însă și persoane care, deși vor să aibă o locuință mai spațioasă, nu își doresc să aibă mereu grijă de grădină sau să cheltuiască constant bani pentru a menține o astfel de proprietate într-un stare bună. În acest caz, ei se îndreaptă spre apartamentele cu o suprafață mai generoasă, precum cele cu 4 camere, a mai explicat Encuțescu.

Cum a evoluat cererea pentru case în perioada pandemiei

Cererea în creștere pentru casele aflate în localitățile din jurul Capitalei a fost evidentă și din datele Imobiliare.ro, centralizate de Analize Imobiliare. Proprietățile din Otopeni și Corbeanca au dominat în căutări, cererea crescând aici cu 85%, respectiv cu 79%, pe fondul pandemiei (mai vs februarie).

În ambele cazuri, mai bine de 1.000 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul pentru casele scoase la vânzare în cele două localități din nordul Bucureștiului. Cele mai căutate au fost locuințele de cel mult 200.000 de euro.

Cei interesați să găsească o casă la un preț mai apropiat de cel al unui apartament în Capitală și-au îndreptat, mai degrabă, atenția spre localitățile aflate la sud de oraș, precum Bragadiru sau Domnești, potrivit datelor prezentate în cadrul emisiunii imoExpert.

Dacă luăm în calcul alături de București și cele mai mari județe din țară – Timiș, Cluj, Brașov, Iași, Constanța – vedem că deja din mai cererea pentru case înregistrase un avans cu 9% față de începutul pandemiei, fiind chiar mai accentuată pe segmentul nou.

Citește și: Apartament sau casă? Nou sau vechi? Preferințele cumpărătorilor și comportamentul proprietarilor, sub efectul COVID-19

Citește și: imoExpert: Viața la casă, un vis frumos pentru bucureșteni. Cererea a explodat în timpul pandemiei

Citește și: Tocmai a deschis o agenție în București și are alte șapte birouri în țară. De ce crede că agentul poate să fie favorizat de contextul actual

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])