Cresc sau nu prețurile? Iată ce așteptări au românii și câți vor să-și cumpere o locuință în următoarele șase luni

Românii se așteaptă, în mare parte, să vadă în continuare o creștere a prețurilor de pe segmentul rezidențial, chiar și în contextul actual puternic influențat de criza sanitară, arată rezultatele unui sondaj realizat de Crosspoint Real Estate.

Circa 44% dintre participanții la sondajul realizat de compania de consultanță imobiliară anticipează o creștere a prețurilor locuințelor în viitorul apropiat. Anul trecut, 63% dintre cei intervievați în cadrul unei cercetări similare anticipau scumpiri. Această diferență poate sugera influența pe care o are actuala situație generată de COVID-19 asupra felului în care oamenii percep mersul pieței rezidențiale.

Potrivit noului sondaj, 22% dintre respondenți consideră că prețurile vor stagna, în timp ce 28% anticipează scăderi în perioada următoare.

În decursul primelor șapte luni de pandemie prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare atât pe piața veche, cât și pe segmentul nou, s-a redus cu aproape 90 de euro în țară, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Proprietarii și dezvoltatorii păstreză însă prețurile peste nivelul din septembrie 2019.

În același timp, în jur de 20% dintre cei care au luat parte la sondaj au declarat că se gândesc să-și cumpere în următoarele șase luni o casă sau un apartament în orașul în care locuiesc deja, în timp ce 5% vor să investească într-o locuință situată într-un alt oraș.

Mai mult, 9% dintre cei intervievați sunt interesați de o casă în mediul rural și în jur de 3% de o casă de vacanță, aflată pe litoral sau la munte.

Cei mai mulți dintre ei, peste 60%, nu iau însă în considerare achiziția unei locuințe în următoarele șase luni.

Infografic: sursă Crosspoint Real Estate// Covid Special, A survey on consumers’ view of the real estate market

Având în vedere situația actuală cu care ne confruntăm, cel mai important aspect avut în vedere la cumpărarea unei locuințe a devenit spațiul verde, acesta fiind urmat de un preț accesibil și de localizarea proprietății într-o zonă liniștită.

Infografic: sursă Crosspoint Real Estate// Covid Special, A survey on consumers’ view of the real estate market

Dacă ar ajunge să-și cumpere o locuință, în jur de 60% dintre respondenți au declarat că ar apela la un credit și aproape 89% că ar avea disponibil un avans mai mic de 35% din valoarea locuinței.

Sondajul a fost realizat de Crosspoint Real Estate pe parcursul lunii octombrie pe un eșantion de 900 de angajați din București și din alte orașe din țară.

Citește și: Octombrie, lună record în 2020, în ciuda pandemiei. S-au vândut până acum peste 465.000 de imobile în România

Citește și: Orașele din aceste județe se dezvoltă pe segmentul rezidențial. Aici s-au eliberat cele mai multe autorizații

Citește și: A crescut cu 80% interesul pentru terenurile din acest județ. Se vând și cu mai puțin de 40 de euro/mp

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])