În cât timp vinzi un apartament în marile orașe? Pe cea mai scumpă piață din țară ai nevoie de 86 de zile

În cât timp găsești un cumpărător pentru un apartament? La ce prețuri te poți aștepta și ce marjă de negociere își iau proprietarii? Îți răspundem la toate aceste întrebări mai jos. Află care este situația în orașul tău.

Un apartament în București se vinde cel mai repede. Ai nevoie de doar 35 de zile pentru a găsi un cumpărător, potrivit datelor publicate în cel mai nou raport elaborat de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro, aferente ultimului trimestru al anului trecut.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală a ajuns, în același interval de timp, la 1.470 de euro/mp util, după o creștere cu 5,5% într-un an.

Destul de repede găsești un cumpărător și pentru un apartament din Iași. Perioada de vânzare este de 47 de zile în acest oraș în care prețurile au crescut cu aproape 6% într-un an.

Nu trebuie să pierdem din vedere nici marja de negociere practicată pe cele două piețe, calculată ca diferență între ultimul preț cerut și cel de tranzacționare, de -3,7%, a doua cea mai ridicată înregistrată în rândul marilor orașe din țară.

Perioada de vânzare (zile). Sursă: Analize Imobiliare

În Brașov ai nevoie de 52 de zile pentru a vinde un apartament, iar în Constanța de 56 de zile. Prețurile la munte s-au majorat în ultimul an cu aproape 6% și au ajuns la o medie de 1.220 de euro/mp util. Se mențin, însă, sub nivelul înregistrat în orașul de pe litoral, de 1.250 de euro/mp util.

Cât despre marja de negociere pe care și-o iau proprietarii, cea mai ridicată se înregistrează în Constanța (-3,5%). În Brașov aceasta este cea mai scăzută din rândul marilor orașe analizate în cadrul raportului, ajungând la puțin peste 2%.

Marja de negociere (% față de ultimul preț cerut). Sursă: Analize Imobiliare

De mai bine de două luni ai nevoie dacă vrei să găsești un cumpărător în Timișoara. Pe plan local, un apartament se vinde în 65 de zile, iar prețul mediu se învârte în jurul valorii de 1.270 de euro/mp util. Aici, avansul a fost în ultimul an mai redus la acest capitol, cu doar 2,5%. Marja de negociere ajunge în Timișoara la -3,2%.

Cel mai mult timp se caută cumpărătorii pentru apartamentele din Cluj-Napoca, în rândul orașelor analizate în cadrul raportului Analize Imobiliare. Ai nevoie de 86 de zile.

Prețurile sunt și cele mai piperate din țară. În medie, în ultimul trimestru al anului trecut pe metrul pătrat se solicita o sumă de 1.810 euro. În 12 luni, în orașul din vestul țării prețurile au crescut cu 7,6%.

În Cluj-Napoca și marja de negociere este cea mai ridicată din rândul orașelor analizate, de -4,4%.

Nu ai răsfoit încă cel mai nou raport lansat de Analize Imobiliare? Îl poți descărca gratuit AICI.

Citește și: Casă sau apartament? Locuințele românilor în raport cu cele ale altor europeni

Citește și: Piața chiriilor din Timișoara. De la ce nivel începem anul 2021?

Citește și: Mai multe tranzacții la început de 2021. Peste 48.700 de imobile vândute doar în ianuarie

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])